Twinkle | Digital Commerce

Smeris: verantwoorde pindakaas

2020-01-22
1000562
  • [interview]
  • 1:28

Na een lange periode van productontwikkeling is Smeris Pindakaas klaar voor het grote publiek. ‘Lekker, verantwoord en betaalbaar, zonder onnodige toevoegingen’, aldus de oprichters.

‘Terwijl we samen met onze partners druk bezig zijn met de voorbereidingen voor de officiële lancering in de Nederlandse supermarkten begin 2020, hebben we alvast een webshop geopend. Liefhebbers kunnen nu al de pindakaas en pindasaus uitproberen. Daarnaast vind je in de webshop ook onze truien, die de afgelopen zomer nogal populair bleken te zijn op schoolpleinen en festivals’, vertelt bedenker en medeoprichter Joost van Gelder.

Smeris Pindakaas wordt handgemaakt met aandacht voor het milieu: met pinda’s, met cacao(‘buiten’)boontjes uit Ghana die anders worden weggegooid, zonder palmolie en zonder conserveringsmiddelen. ‘We zijn écht verantwoord. Want de wereld is mooi en dat mag zo blijven’, vindt Van Gelder. Het bedrijf heeft een eigen magazijn bij de pindakaasfabriek in Sassenheim. ‘En voor de distributie hebben we flexibele logistieke partners die passen bij onze volumes’, laat medeoprichtster en pindakaasmaakster Maxine Mantel weten. De webshop verkoopt de pindakaas en -saus per zes potten tegelijk. ‘Gezinnen met kinderen en echte liefhebbers gaan snel door hun voorraad heen’, volgens de oprichters. Smeris verzendt via PostNL.

De webshop is eigenlijk een soft launch in aanloop naar de verkoop in de supermarkten. ‘Maar de webshop blijft voor trouwe fans en voor de merchandise’, zegt Mantel. Op dit moment zijn ze vooral bezig om pindakaasfans ervan te overtuigen om Smeris te smeren. Van Gelder: ‘Daarom zetten we nu in op traffic naar de website. En omdat we ervan overtuigd zijn dat als je eenmaal aan de Smeris Pindakaas zit je er niet meer vanaf wilt, werken we hard aan onze bekendheid via een ambassadeursprogramma.’ Zodra er winst gemaakt wordt, geeft Smeris een deel daarvan terug aan de cacaoboeren in Ghana.