Twinkle | Digital Commerce

Nederland in top-3 om online zaken te doen

2019-09-09
1000562
  • [nieuws]
  • 1:21

Nederland is het op twee na beste land om online in te ondernemen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van een Amerikaanse universiteit. Op de eerste en tweede plaats staan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

De onderzoekers van de Tufts University in Massachusetts zijn van mening dat het jaarlijkse Doing Business-onderzoek van de Wereldbank (pdf), waarin gekeken wordt of het goed zaken doen is in bepaalde landen aan een belangrijk punt voorbijgaat. Namelijk: hoe makkelijk of moeilijk is het om online zaken te doen? Daarom voerden ze dit onderzoek uit dat op de site van Harvard Business Review te lezen is.

Onderzoeksvraag

Onderzoeksvraag was: hoe makkelijk is het voor de meest significante digitale platformen om in de markt van het betreffende land te stappen, actief te zijn, te floreren en er weer uit te stappen? Wat zijn de belangrijkste facilitators en barrières? 42 landen werden getest op 236 variabelen, onderverdeeld in zeven categorieën, waaronder e-commerce. Er werd ook gekeken naar de datatoegankelijkheid en de score van de landen in het Doing Business 2019-onderzoek van de Wereldbank.

Nederland staat op de derde plaats in de ranglijst en scoort goed op de stand van zaken in e-commerce en de toegankelijkheid van data. Op de eerste en tweede plaats staan de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Na Nederland volgen Noorwegen en Japan op respectievelijk de vierde en vijfde plaats.

De drie landen die onderaan de lijst staan en dus slechte mogelijkheden bieden om je online zaken op te starten of uit te bouwen zijn Turkije, Indonesië en Rusland.