Deliveroo, Thuisbezorgd en Uber Eats knijpen hun bezorgers financieel uit. Dat zegt vakbond FNV op basis van eigen onderzoek. Ze betalen te weinig loon en zijn 'slechte werkgevers'.
FNV komt tot die conclusie nadat het de inkomsten van de bezorgers vergeleek met de cao voor de sector transport en logistiek, schrijft RTLZ. Uber Eats is volgens de vakbond de slechtste werkgever van de drie.
Het netto uurloon komt in die cao uit op 13,99 euro, bij Uber Eats zou dat volgens het onderzoek 5,80 euro zijn. Als wordt gekeken naar het bruto uurloon, zijn er verschillen te zien van tussen de 20 tot 40 procent.
FNV biedt de onderzoeksresultaten woensdag 26 juni aan de Tweede Kamer aan.
‘Een algoritme’ als werkgever
De vakbond meent dat mensen die 'een algoritme' als werkgever hebben, automatisch een arbeidsovereenkomst moeten krijgen en hoopt dat de overheid de sector reguleert. Het kabinet wil in ieder geval al een minimumtarief voor zzp'ers van 16 euro per uur instellen.
RTLZ deed een rondje langs de maaltijdbezorgdiensten voor een reactie op het FNV-onderzoek.
Thuisbezorgd
Thuisbezorgd (onderdeel van Takeaway.com) is verbaasd dat het in het onderzoek wordt genoemd. Het vindt de vergelijking met de cao voor transport en logistiek vreemd. Die cao geldt voor vrachtwagenchauffeurs, bij dit bedrijf gaat het om jonge mensen die willen bijverdienen. ‘We werken met uitzendkrachten die meer dan het minimumloon krijgen en goed verzekerd zijn.’ Afhankelijk van de leeftijd ligt het loon bij Thuisbezorgd rond de 10 euro bruto per uur.
Deliveroo
Deliveroo zegt zich niet te herkennen in de problemen. Jongeren willen graag bij het bedrijf werken omdat de verdiensten goed zijn en het freelancen voor flexibiliteit zorgt. Volgens Deliveroo verdienen bezorgers ‘gemiddeld tussen de 11 en 13 euro, exclusief fooi.’
Uber Eats
Uber Eats geeft aan dat koeriers de flexibiliteit van bezorgen juist waarderen. Het bedrijf houdt naar eigen zeggen de vergoeding voor bezorgers nauwlettend in de gaten te houden onderneemt actie als dat nodig blijkt.
De werkwijze van de maaltijdbezorgdiensten ligt al langere tijd onder vuur. In januari besloot De Rechtbank Amsterdam dat de Deliveroo-koeriers geen zzp'ers zijn en aanspraak kunnen maken op een arbeidsovereenkomst.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
‘Maaltijdbezorgdiensten zijn slechte werkgevers’
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.