Twinkle | Digital Commerce

Prijsfout de Bijenkorf levert onfortuinlijke klant geen voordeel op

2018-12-17
1000562
  • 0:58

Is er sprake van een geldige koopovereenkomst bij een grote prijsfout? Die vraag stond eind november centraal tijdens een rechtszitting tussen de Bijenkorf en een consument.

De vrouw had op de webshop van de Bijenkorf een witgouden ketting met achttien karaats witgoud en diamanten, onyx en smaragd gezien voor 402 euro en zag hier naar eigen zeggen een geschikt huwelijkscadeau in voor een nicht in Marokko. Door een prijsfout bleek de ketting van Cartier, die eigenlijk 40.200 euro kost, velen malen goedkoper op de webshop van de Bijenkorf te hebben gestaan.

Geen overeenkomst

Het prijsverschil van 39.798 euro is volgens de rechtbank in Rotterdam zodanig groot dat het niet aannemelijk is dat de Bijenkorf de ketting voor 1 procent van de normale verkoopprijs had willen aanbieden. Daardoor is er geen rechtshandeling tot stand gekomen bij de aankoop waardoor er geen sprake is van een overeenkomst. Daarnaast had de klant kunnen vermoeden dat de prijs niet klopte. De klant dient nu de koop te annuleren of het volledige bedrag te voldoen.

De ketting is volgens de vrouw zoekgeraakt in Marokko.