Twinkle | Digital Commerce

Ook buiten Europa steun voor digitaks

2018-10-29
1000562
  • 1:12

De steun voor het in het leven roepen van de zogenoemde 'digitaks' groeit snel, niet alleen binnen Europa, maar ook daarbuiten: diverse landen in Zuid-Amerika en in Azië scharen zich eveneens achter het voorstel.

Dat schrijft The Wall Street Journal. Onder meer Mexico, Chili, Zuid-Korea en India overwegen de invoering van een dergelijke belasting, die geheven wordt op de omzet - in plaats van winst - van tech-reuzen als Googles moederbedrijf Alphabet, Facebook en Amazon. Volgens de Zuid-Koreaanse overheidsadviseur Pang Hyo-Chang zullen veel Aziatische landen met de EU meegaan in de plannen.

'Landen over de hele wereld begrijpen nu dat er een digitaks moet komen', zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. ZIjn land is één van de felste voorstanders van de belastingmaatregel; Nederland uitte kritiek op het voorstel, evenals Ierland, Zweden, Finland, Denemarken en Malta. Vorige week sprak ook de Amerikaanse senaat haar afkeur uit over de plannen.

Besluitvorming

Desondanks zou de meerderheid van de EU-lidstaten inmiddels overtuigd zijn van de noodzaak van een belastingverzwaring voor digitale grootmachten. Die zal in eerste instantie bestaan uit enkele procenten heffing op inkomsten van internetbedrijven, gevolgd door een vernieuwing van het belastingstelsel.

In november komen de Europese ministers van Financiën nogmaals samen om over de invoer van een digitaks te overleggen.