Twinkle | Digital Commerce

'Google brengt Symantec-waarschuwingen gefaseerd uit'

2018-10-22
980550
  • [nieuws]
  • 1:10

Steeds meer Chrome-gebruikers zien de beveiligingswaarschuwingen voor verouderde Symantec-certificaten in hun browser. Google rolt de update in de nieuwste Chrome-versie gefaseerd uit.

Dat zegt Open State Foundation tegen Twinkle. 'Om te voorkomen dat websites teveel hinder ondervinden van uitvallend bezoek, kiest Google ervoor de waarschuwingen niet in één keer, maar in batches uit te rollen', legt directeur a.i. Tom Kunzler uit. Die werkwijze verklaart dat sommige Chrome-gebruikers die de update naar versie 70 hebben uitgevoerd, de waarschuwingsschermen nog niet te zien krijgen. Google zelf bleek niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meldingen

Vorige week maandag bleek uit een scan van de organisatie dat meer dan 3.000 Nederlandse websites, waaronder diverse e-commerce sites, na het uitbrengen van Chrome 70 in hun functioneren zouden worden aangetast, indien zij niet overschakelen naar een recenter beveiligingscertificaat. In de nieuwste versie van de browser attendeert Google de gebruiker namelijk op indringende wijze op het gebruik van verouderde Symantec-certificaten, die de zoekmachine niet langer ondersteunt.

Aan de slag

Na publicatie van de lijst, een momentopname van 15 oktober, gingen diverse bedrijven aan de slag om alsnog te voldoen aan de beveiligingseisen van Google. Dat geldt niet voor elke partij op de lijst: op het moment van schrijven maakt - ironisch genoeg - onder andere Veiliginternetten.nl nog altijd gebruik van verouderde Symantec-beveiliging.