Twinkle | Digital Commerce

Twee op drie Nederlandse vakantiegangers boeken online

2018-07-25
1000562
  • [nieuws]
  • 1:11

Twee op de drie Nederlanders boekt inmiddels zijn zomervakantie online. Dat meldt het CBS op basis van vakantieonderzoek over 2017. Nog één op de tien vakantiegangers regelt zijn trip persoonlijk via het reisbureau.

Voor binnenlandse reizen wenden Nederlanders zich in de meeste gevallen tot de verhuurder van de accomodatie zelf (55 procent); wanneer de vakantie over de grens leidt, maakt 41 procent van de boekers gebruik van een reisbureau. In 9,6 procent van de boekingen maken consumenten gebruik van e-mail, sms en WhatsApp.

In de zomerperiode van 2017 gingen 12,7 miljoen Nederlanders bijna 23 miljoen keer op vakantie, voor de gemiddelde duur van acht dagen. Bijna 13 miljoen daarvan waren in het buitenland. In totaal besteedden Nederlandse vakantiegangers vorig jaar zomer voor 12,4 miljard euro aan vakanties, voor net iets minder dan duizend euro per persoon.

Pakketwet

Onlangs scherpte de Europese Unie de regels voor pakketreizen aan: de voornaamste wijziging daarbij is het herdefiniëren van aan elkaar gelieerde boekingen, waardoor die eerder als combinatie aangemerkt worden en de consument de daarbij behorende beschermingen en garanties geniet.

Op 20 september verschijnt de nieuwste editie van de Twinkle100, met daarin naast de 250 grootste retailers ook de Travel-30. Uit die ranglijst blijkt welke vakantieaanbieder het afgelopen jaar de grootste online omzet in Nederland boekte.