Twinkle | Digital Commerce

Belgische brievenbussen moeten pakket-proof worden

2018-01-24
1000562
  • [nieuws]
  • 1:13

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) wil brievenbussen bij onze zuiderburen vergroten. De nieuwe bussen moeten groot genoeg worden om pakketjes in te bezorgen.

Volgens de overheidsinstantie zorgt de opkomst van e-commerce voor een toename van het aantal te bezorgen pakketten. Door de huidige afmeting van 23 cm bij 3 cm passen veel pakketten niet door de bus, waardoor 17 tot 19 procent van de 175.000 kleine en grote pakjes niet op de deurmat ploft. 

Oude regels

De instantie heeft een voorstel tot eventuele aanpassing ingediend tegen het tien jaar oude Minsterieel besluit. Zij wil daarmee dat de regels 'tegemoetkomen aan het sterk wijzigende postale landschap'. De woordvoerder van Minister Alexander de Croo (Telecom en Post) meldt tegen Het Laatste Nieuws het goed te vinden dat BIPT in overleg gaat met alle betrokken: 'De e-commerce heeft het landschap nu eenmaal gewijzigd. Maar het is te voorbarig om nu al te zeggen dat de opening van de brievenbus groter moet.'

Brievenbussen in Nederland

Bij ons zijn de brievenbussen wat groter dan in België. Een Nederlandse bus is minimaal 26,5 centimeter breed en 3,2 centimeter hoog. Ook hier zijn initiatieven om de brievenbussen pakketbestendig te maken. In 2015 kwam Parcer, een slimme brievenbus waar webwinkelpakketjes in kunnen worden geplaatst. Ook kwam Logixbox op de markt.