Twinkle | Digital Commerce

'Open adviescentrum voor digitale beveiliging MKB'

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:11

Het Rathenau Instituut adviseert het openen van een kennis- en adviescentrum voor het online beveiligen tegen cybercriminelen. Het 'Digital Trust Centrum' dat zij schetsen, zou Nederlandse webwinkels helpen bij het optimaal beveiligen van hun website.

'Alle MKB-bedrijven, web-based of fysiek, zitten in een keten van samenwerking met andere partijen. De zwakste schakel daarvan geeft het maximale veiligheidsniveau van die keten weer,' zegt Rathenau-woordvoerder Jeroen Jongeling tegen Twinkle. 'In ons nieuwe rapport pleiten we voor de komst van een Digital Trust Centrum om het MKB te helpen inzicht te krijgen in het vinden van die zwakste schakel en het geven van praktische beveleiding over verbetering van de eigen weerbaarheid en bescherming van klanten. Webwinkels zouden hier zeker moeten aankloppen, net als omnichannel bedrijven.'

Nederlandse sites slecht beveiligd
In het rapport uit het Rathenau Instituut zijn zorgen over de slechte staat waarin veel Nederlandse websites verkeren, in het bijzonder die van overheden en het bedrijfsleven. De huidige beveiligingsmaatregelen daarvan zouden niet langer zijn opgewassen tegen professionele cyberaanvallen van internetcriminelen en buitenlandse inlichtingendiensten.

Domeinnamen
Vorige week uitte ook het SIDN kritiek op de mate waarin websites beveiligd zijn. De beheerder van het .nl-domein constateerde dat minder dan een derde van de Nederlandse webwinkels gebruik maakt van beveiligingsmethode DNSSEC, die ervoor zorgt dat klanten niet worden omgeleid naar valse IP-adressen en vertrouwelijke informatie prijsgeven.