Twinkle | Digital Commerce

Booking.com geblokkeerd in Turkije

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:23

Een rechter uit Istanbul bepaalde gisteren dat Booking.com inwoners van Turkije niet langer accomodaties in eigen land mag aanbieden. Het verbod zou betrekking hebben op de vraag of Booking.com wel of geen reisvergunning nodig heeft bij het aanbieden van zijn diensten in Turkije.

Het verbod geldt alleen voor Turkse reizigers; Nederlanders kunnen nog wel een verblijf boeken in het land. Booking.com verklaart tegenover Het Parool in beroep te gaan tegen de uitspraak: 'Als een e-commerce en technologiebedrijf, zijn wij ervan overtuigd dat we een bijdrage leveren aan een gezonde concurrentie in de markt door Turkse consumenten een transparant en gemakkelijk platform te bieden.' Volgens de boekingssite heeft het verbod 'op geen enkele manier te maken met het onderzoek van Turkse concurrentie-autoriteiten (of andere competitieautoriteiten in Europa) in relatie tot prijspariteit'.

Diplomatieke rel
Al in 2015 startte een vereniging van Turkse reisorganisaties de rechtszaak. Booking.com betaalde in januari al een boete van 640.000 euro. De huidige uitspraak volgt kort na het oplaaien van de diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland; onbekend is of het blokkeren van Booking.com daarmee in relatie staat.

Prijsafspraken
Booking.com heeft naar schatting zo'n zestig procent van de Europese markt in handen. De prijsafspraken met aangesloten accomodaties die de boekingssite hanteerde, waren al eerder onderwerp van discussie: hotels mochten nergens lagere prijzen aanbieden dan bij Booking.com. De boekingssite liet die twee jaar geleden los voor aangesloten accomodaties in Duitsland, Frankrijk, Italië en Zweden, even later voor alle Europese hotels; voorwaarde daarbij was dat zij de verblijven op de eigen site níet lager mochten prijzen.