Twinkle | Digital Commerce

Grootste belang in Rocket Internet gehalveerd

2017-05-28
20481152
  • [nieuws]
  • 1:09

Rocket Internet krijgt een behoorlijke klap van zijn grootste aandeelhouder Kinnevik. Deze wil de helft van zijn belang in de incubator van onder andere Zalando van de hand doen, om een ruzie over de start-ups uit Rocket Internet’s portfolio.

Kinnevik is met 13,2 procent na de Samwer-broers (oprichters, 38 procent) de grootste aandeelhouder in Rocket Internet. Samen staken ze de afgelopen jaren flink wat groeigeld in e-commerce initiatieven als Zalando en HelloFresh.

Eerste scheurtjes
In mei vorig jaar ontstonden de eerste scheurtjes in de samenwerking door een meningsverschil over de investeringen die de partijen gezamenlijk doen in e-commerce bedrijven. Kinnevik zou bijvoorbeeld de beursgang van HelloFresh in Frankfurt hebben tegengehouden, wat nog steeds ontkend wordt door de Samwer-broers. Destijds werden al twee Kinnevik-vertegenwoordigers uit de raad van toezicht van Rocket Internet gehaald.

‘Blijf uit de buurt van Rocket’
Nu neemt Kinnevik een volgende stap; de investeerder schrapt de helft van zijn aandelen in Rocket Internet, waardoor het belang 6,6 procent wordt. Een flinke klap voor Rocket Internet, want de incubator staat al niet zo sterk als gelddoel. Het bedrijf zou in de ogen van investeerders een negatieve toekomstverwachting hebben, waardoor analisten van Alpha geldschieters afgelopen september aanraadden om ‘bij Rocket uit de buurt te blijven.’