Twinkle | Digital Commerce

ShoppingTomorrow: online retail groeit crossborder

2017-08-22
180101
  • [nieuws]
  • 2:09

Crossborder e-commerce is het sterkst groeiende marktsegment in online retail. Daarnaast bieden steeds meer logistieke dienstverleners dezelfde bezorgopties als 'grote drie' bol.com,  Coolblue en wehkamp. Dat concludeert de expertgroep e-Fulfilment & Warehousing van ShoppingTomorrow.

'Waar dit oorspronkelijk nog vooral op buurlanden Duitsland en België was gericht, zijn er steeds meer partijen die een pan-Europese aanpak kiezen en zelfs over continenten heen werken', aldus Henk Folmer, Senior Vice President, Global Customer Solutions bij Prologis en gastheer van de expertgroep.

Daarnaast merken de experts dat de voorsprong van de 'grote drie' bol.com, Coolblue en wehkamp.nl op logistiek gebied kleiner wordt. 'Lange tijd waren zij in Nederland leidend en trendsetting als het ging om nieuwe logistieke innovaties, voornamelijk op gebieden als cut-off tijden en het aanbieden van verschillende bezorgopties', vertelt Roy Lenders, Lector Supply Chain bij Fontys Hogeschool en voorzitter van de expertgroep e-Fulfilment & Warehousing. 'Maar inmiddels bieden veel gespecialiseerde logistieke dienstverleners deze zelfde service ook al aan voor hun middelgrote en kleinere e-commerceklanten.'

Succes in e-fulfilment
De expertgroep onderzocht voor zijn bluepaper de relatie tussen magazijnlocatie en logistieke performance en kwam tot een top-10 succesfactoren in e-fulfilment. Thema's daarin zijn de last mile, voorraadlocaties en duurzaamheid.


Last mile
Uit consumentenonderzoek blijkt dat consumenten meerdere afleveropties willen. De grootste ontwikkeling wordt verwacht bij same-day delivery in combinatie met avondlevering, en dus ook tijdvaklevering. Door de sterk opkomende same-day delivery vervagen de grenzen tussen same-day en next-day delivery.

Bedrijfsmodel
Het aantal voorraadlocaties kan een strategische factor zijn, meldt de bluepaper. Vooral multichannel bedrijven kunnen de voorraden die aanwezig zijn in hun lokale winkels gebruiken om de consument beter van dienst te zijn. Op die manier kunnen voorraden dicht bij de consument een onderscheidende factor zijn. In de praktijk blijkt het vooral complex om dit ict-matig ook daadwerkelijk te ontsluiten. Daarnaast hebben voorraadlocaties ook consequenties voor btw, regelgeving, invoerrechten en arbeidsregelgeving.

Duurzaamheid
Steeds meer e-commercebedrijven verstevigen hun concurrentiepositie voor de lange termijn, concludeert de expertgroep. 'Ontwikkelingen in de online wereld gaan zeer snel en een huidig succesvol businessmodel kan over een of twee jaar al niet meer werken', vertelt Folmer. 'Daarnaast zijn er nog veel meer aspecten waarop verder gebouwd kan worden aan het onderscheidend vermogen.'

Verzendverpakkingen
De expertgroep concludeert tenslotte dat er veel innovatie plaatsvindt op het gebied van verzendverpakkingen. Belangrijke onderwerpen daarbij zijn het op maat produceren van verzendverpakkingen op basis van de grootte van de te verpakken producten, het op maat bedrukken van de verzendverpakkingen (orderspecifieke bedrukkingsmogelijkheden) en het milieuvriendelijker maken van verzendverpakkingen en opvulmaterialen.

Dit artikel is onderdeel van een reeks over de bluepapers van ShoppingTomorrow op deze site. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen los te downloaden.