Twinkle | Digital Commerce

Rechter hakt knoop in online kinderkledingstrijd

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 0:55

Kleertjes.com verloor de rechtszaak tegen diverse online kinderkledingconcurrenten, die tegen het bedrijf zouden samenspannen. De uitspraak over kortingsacties en contact met leveranciers is bepalend voor de gehele modebranche.

De rechter besliste afgelopen vrijdag in het nadeel van Kleertjes.com in een zaak waarin het mededingingsrecht en vrijheid van ondernemen met elkaar botsten. Na vroegtijdige kortingsacties van Kleertjes.com deelden andere kinderkledingverkopers hun zorgen met leveranciers en startten eigen kortingsacties, waarop Kleertjes.com hen aanklaagde wegens kartelvorming.

Proceskosten
Volgens de rechter zijn de acties van de gedaagde kledingverkopers echter rechtmatig en is er geen sprake van een kartel. Kleertjes.com, dat een rectificatie naar leveranciers eiste, is gesommeerd de proceskosten te betalen.

Jurisprudentie
De uitspraak is jurisprudentie voor de modebranche, meldt Textilia. Ondernemers mogen zich straffeloos uitlaten over bedrijven tegen elkaar en tegen leveranciers, ze mogen ook soortgelijke campagnes opzetten. De gedaagde partijen zijn Amazingkids BV, Kixx International BV en Kinderkleding-Tekoop.nl.

Hoger beroep
Kleertjes.com was nog niet bereikbaar voor commentaar, maar gaat volgens Textilia wel in hoger beroep.