Twinkle | Digital Commerce

‘Domein met .shop-extensie gaat gemiddeld 20 dollar kosten’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:09

Over anderhalve week komen domeinen met de .shop-extensie beschikbaar voor het grote publiek. Makelaar GoDaddy verwacht dat de domeinen daarna voor gemiddeld 20 dollar worden geregistreerd. ‘Retailers zitten met .shop middenin in de roos’, aldus GoDaddy’s Theresa Geraghty.

Sinds 2014 zijn er meer dan zeshonderd top-level domeinnamen beschikbaar gekomen. Volgens Geraghty behoort .shop tot de top 5 van populairste extensies in die periode, net als .club en .online. Ze baseert zich op voorregistraties bij GoDaddy, zonder concrete aantallen te noemen.

Grote merken
In de zogenoemde ‘sunrise-periode’, die liep van 1 juli tot en met 29 augustus, hebben veel grote merken hun .shop-domein geclaimd volgens Geraghty. Momenteel loopt er een early access program, vanaf de 26e kan iedereen een.shop-domein claimen.Strijd om .shop
Hiro Tsukahara van de GMO Internet Group vertelde eind mei op de Global E-commerce Summit over het ‘global domain for e-commerce. Het Japanse bedrijf in domeinnaamregistraties, hosting, e-commerce software en online betalingen won de strijd om .shop van onder andere Amazon en Google.

Hoogste bieder
Die strijd begon in 2012 en werd begin dit jaar in het voordeel van GMO beslecht. Hoeveel het bedrijf er voor over had wilde Tsukahara niet zeggen (41,5 miljoen dollar, meldt Wikipedia), hij zei wel dat een ‘Amazonian’ bedrijf als laatste concurrent op de veiling overbleef. Met Nic.shop heeft GMO een demonstratiesite geopend.