Twinkle | Digital Commerce

Pakketaandeel in omzet PostNL groeit gestaag

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:18

PostNL zag het aandeel van pakketbezorging in het afgelopen half jaar groeien naar 28 procent, komend van 26 procent in dezelfde periode in 2015. De opbrengst uit post krimpt licht.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers (pdf) van het post- en pakketbedrijf. PostNL draaide in totaal 1,688 miljoen euro omzet in het eerste half jaar, 824 miljoen euro daarvan kwam uit het tweede kwartaal.

Postaandeel
Nog steeds komt meer dan de helft van PostNL’s omzet uit de bezorging van post. Wel kromp dit aandeel van ruim 56 procent in het eerste half jaar van 2015 naar net 55 procent in de afgelopen zes maanden.

Winst op pakketten
PostNL maakt bovendien steeds meer winst op zijn pakketbezorging; 55 miljoen euro in het eerste half jaar van 2016 versus 49 miljoen euro in 2015. De winst in post daalde een stuk van 86 miljoen euro naar 67 miljoen euro.

Verwachting
Volgens ceo Herna Verhagen zijn de resultaten conform verwachting. ‘Bij Pakketten zet de zeer solide trend zich door, met opnieuw een sterke volumegroei en betere resultaten’, zegt zij met name over de opbrengst in het tweede kwartaal. In die periode steeg het pakketvolume met 16 procent, terwijl het postvolume met 7,6 procent daalde.

VVP
PostNL werd vorige week door de VVP voor de rechter gedaagd in een kort geding over de vergoeding voor winkeliers met een pakketpunt. Sinds 1 juli betaalt PostNL 25 tot 40 procent mindervergoeding aan een pakketpunthouder, tot grote woede van de VVP. De uitslag van het kort geding volgt volgende week.