Online winkelen is in de meeste gevallen helemaal niet goedkoper dan offline winkelen, blijkt uit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek. Het gemiddelde prijsverschil is niet hoger dan 1 procent, althans bij dezelfde retailer.
Het onderzoek (pdf) van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) is uniek in zijn soort. Het instituut uit Boston legde de prijzen van 24.000 verschillende producten bij 56 winkelketens in tien landen (Nederland ontbreekt) naast hun online prijzen voor dezelfde artikelen.
Scanners en een robot
Om de winkelprijzen te pijlen is een mobiele scanapplicatie ontwikkeld; via crowdsourcing werden een kleine vierhonderd mensen geworven die de winkels afliepen om barcodes te scannen. In 72 procent van alle gevallen waren de online prijzen precies gelijk, constateerde een eveneens speciaal ontwikkelde robot.
Kleine en grote prijsverschillen
De prijsverschillen waren mondiaal het kleinst bij kleding en consumentenelektronica en het grootst bij drogisterij- en kantoorartikelen. In zowel Groot-Brittannië als Australië kwam 91 procent van de online en offline prijzen overeen, in Canada zelfs 95 procent. In de VS verschillen de prijzen veel vaker, in 31 procent van de gevallen. Alleen in Japan lag een meerderheid van de online prijzen (55 procent) lager dan de winkelprijzen. Het gemiddelde prijsverschil bedroeg 13 procent.
Meer transparantie is minder differentiatie
'Veruit de meeste winkels hebben één prijs voor hetzelfde product ongeacht de locatie of de koper', stelt hoofdonderzoeker Alberto Cavallo vast in de Volkskrant (Blendle). 'De conclusie is zelfs dat internet niet heeft geleid tot meer prijsdifferentiatie, maar dat door de toenemende transparantie juist vaker dezelfde prijzen worden gehanteerd.'
Geen pure players
Dat de prijzen van pure players als Amazon niet zijn meegenomen (er is immers geen vergelijking tussen online en offline te maken), maakt volgens hoogleraar Carvallo weinig uit; online verkopers mét winkels hebben rekening te houden met die internetprijzen om de slag om de vergelijkende koper te winnen. De prijsverschillen tussen multi- en single-channel partijen zijn volgens hem zo groot niet. En, zo tekent Cavallo aan over pure players in zijn onderzoeksverslag: 'While their market shares may continue to grow in some cases, they still represent a small percentage of retail transactions in most countries.'
Daar kijk ik toch wel van op, ik dacht dat dat het verschil groter zou zijn
Dit onderzoek is natuurlijk niet volledig door de vele aannames die er gedaan worden. Logisch dat ketens dezelfde prijzen online hanteren als in de fysieke winkel. Dat ze in prijsvergelijkers voorkomen zegt helemaal niets want daar staat men zelden met de gunstigste prijs. Kijk naar onze prijzen voor parfum en die bij de Douglas. Dan is superwinkel.nl toch wel iets meer dan 1% goedkoper.
Het gemiddelde prijsverschil is helemaal niet interessant. Het belangrijkste is dat het gemak waarmee je een goedkopere prijs online vindt helemaal niet in verhouding staat met het gemak waarmee je dat offline kan doen. Met de prijsvergelijkers kan je altijd voor de goedkoopste gaan, als je dat het belangrijkste vindt, in de offline wereld heb je geen kans om dit te doen. Als je online shopt en je bent prijsgevoelig ben je dan ook in 99% beter af dan wanneer je offline gaat shoppen. Dan kan alles gemiddeld wel weinig verschillen, maar uiteindelijk koop je maar bij één.
Dit artikel verbaast me niets. We hebben zowel een fysieke als twee online winkels. Bij elke (nieuwe) leverancier krijgen we te horen dat we de adviesverkoopprijzen moeten aanhouden. Doen we dit niet, dan raken we het label kwijt. Het kan zijn dat ondernemers rechtstreeks in China inkopen, zij kunnen dan hun eigen prijs bepalen.