Twinkle | Digital Commerce

V&D dicht bij doorstart onder Nederlandse eigenaar

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:33

Roland Kahn, eigenaar van Coolcat, zou V&D nieuw leven in willen blazen. Duidelijk is in ieder geval dat er nog één kandidaatkoper is voor de nummer 23 van de Twinkle100. Het gaat om een Nederlandse partij.


RTL Z meldt vanmiddag dat retailicoon Roland Kahn de nieuwe eigenaar wordt van V&D. ‘De koop is bijna rond, de laatste details moeten nog ingevuld worden. Zo moet financier ING de handtekening nog zetten’, meldt de zakenzender. Kahn, die momenteel in Milaan is, spreekt zelf van een ‘broodje aap’. Hij wil verder niet reageren.  

Vastgoedeigenaren
Het is nog onduidelijk hoeveel van de ruim zestig V&D-vestigingen open zullen blijven. Niet alle betrokken vastgoedeigenaren zouden hun pand opnieuw voor verhuur aan V&D willen aanbieden, is te lezen in een uitgelekte brief aan werknemers (pdf).

Faillissement
V&D ging op oudejaarsdag failliet. De webwinkel ging al een goeie week eerder dicht, toen uitstel van betaling werd aangevraagd. De warenhuizen bleven open om de kans op een doorstart te vergroten. Begin vorige week werd bekend dat supermarktketen Jumbo (in ieder geval) de stand alone vestigingen van restaurantketen La Place overneemt.

Sun Capital
V&D kreeg afgelopen voorjaar nog een kapitaalinjectie van de vorige eigenaar Sun Capital om het tij te keren, maar dat mocht niet baten. De omzetverliezen namen niet af, maar toe. Het warenhuis kampte onder meer met tegenvallende verkopen als gevolg van het warme najaarsweer.

Kanalen aan elkaar knopen
V&D presenteerde juist in maanden voor het bankroet een aantal innovaties om de verschillende kanalen beter aan elkaar te knopen. De mobile first ontworpen online omgeving werd opgeleverd en er werd geëxperimenteerd met bestelzuilen op de winkelvloer en same day delivery vanuit fysieke warenhuizen.

NB: Lees ook een interview dat Twinkle medio 2012 had met Roland Kahn:
'Het is nooit te laat om online te gaan' (Twinkle 6-2012).