Twinkle | Digital Commerce

Groeien of sappelen?

2017-05-26
180101
  • 1:35

‘Fors meer bestellingen voor webwinkels’, las en hoorde ik deze week in ‘t nieuws. What else is new; zolang e-commerce bestaat, is er sprake van bestedingsgroei. Rozengeur en maneschijn?


Opvallend vond ik het aantal webwinkels dat het Centraal Bureau voor de Statistiek – de bron van de berichtgeving – noemde: van ruim 5.000 (begin 2007) naar bijna 30.000 (begin 2015). Bijna 30.000? Het CBS maakt bij zijn onderzoeken gebruik van de gegevens van de Kamer van Koophandel, waar lang niet alle webwinkels onder dezelfde noemer staan geregistreerd.

Ga maar na: alleen al door Mijnwebwinkel zijn ruim 30.000 webwinkels gebouwd. Zo’n 100.000 komt meer in de buurt van de realiteit, als je het mij vraagt. Maar als nou eens écht alle webwinkels die ons land telt werden meegenomen in zo’n onderzoek?

En wat die succesverhalen betreft… we kennen ze allemaal. We weten dat de ‘Grote Jongens’ (Bol.com, Wehkamp, Zalando, Coolblue) verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de bestedingsgroei.

Snoeihard werken voor weinig
Helaas echter is het niet alleen rozengeur en maneschijn in webwinkelland. Vaak is het gewoon snoeihard werken voor weinig. We horen ze vaak genoeg: de verhalen van webwinkels waar het na vier jaar nog steeds sappelen is, en van webwinkeleigenaren die de business noodgedwongen in de avonduren – naast een vaste baan - moeten runnen omdat er eenvoudigweg (nog) geen salaris uit wordt gehaald. Om nog maar te zwijgen over het aantal webwinkels dat na een paar jaar alweer ophoudt te bestaan.

Multifunctioneel
Was de drempel om te starten dan zo laag? Wordt het runnen van een webwinkel (te) vaak onderschat? Ik ken weinig beroepen waarvoor je zo multifunctioneel moet zijn als voor het vak van webwinkeleigenaar. Het starten van een webwinkel, dát kan vrij eenvoudig zijn. Het succesvol runnen ervan en zeker het genereren van 'fors meer bestellingen dan het jaar daarvoor’ is een heel ander verhaal.

Natascha Klootsema is oprichter en mede-eigenaar van Flavourites.