Twinkle | Digital Commerce

Consument bestelt ‘restjes’ van restaurants online

2017-05-27
180101
  • 1:04

Het Vlaamse RestaurantAtHome wil voedselverspilling in restaurants tegengaan door consumenten de ‘restjes’ online te laten bestellen. Tachtig restaurants in Vlaanderen hebben zich aangemeld voor het nieuwe project.

RestaurantAtHome is - à la Thuisbezorgd.nl - voornamelijk een mobiele applicatie, maar bestellen via de desktop is ook mogelijk. Inwoners van bijvoorbeeld Gent kunnen voor een lagere prijs maaltijden bestellen bij restaurants uit de buurt. Dit gaat op basis van het restaanbod van die avond.

Overschotten
‘Vaak blijven restauranthouders met enorme overschotten zitten, wat resulteert in een hogere foodkost én afvalberg’, zegt initiatiefnemer Kevin Declercq tegen het Belgische Retaildetail. ‘Jaarlijks wordt er in Vlaanderen 2 miljoen ton eten weggegooid. Het voedselverlies in de horeca bedraagt 8 procent daarvan, ofwel 166.000 ton. Daar willen we iets aan doen.’

Geleverd per fiets
De orders worden met de fiets thuisbezorgd door het restaurant of kunnen worden afgehaald. Bij thuisbezorging kunnen klanten een fooi geven die aan het goede doel wordt geschonken. Inmiddels hebben tachtig Vlaamse restaurants zich aangesloten bij RestaurantAtHome, volgend jaar moeten dat er vijfhonderd worden.

Restaurantwaardig
In Nederland brengt Directlyfrom.nl restaurantwaardige producten bij consumenten thuis. Deze artikelen worden direct vanuit de leverancier verzonden. De startup heeft 3 miljoen euro groeigeld gekregen van Skype-oprichter Jonas Kjellberg.