Twinkle | Digital Commerce

Hema-topman Jegen: ‘Online omzetaandeel veel te laag’

2017-11-08
180101
  • 1:46

Hema boekt volgens topman Tjeerd Jegen ongeveer 3 procent van zijn reguliere winkelomzet online. ‘Dat is natuurlijk nog lang niet genoeg.’ De ceo stelt dat Hema steken heeft laten vallen op het digitale vlak. Hij durft het woord ‘omnichannel’ voorlopig niet in de mond te nemen.

Dat zegt Jegen in een interview met Het Financieele Dagblad, naar aanleiding van de publicatie van de afgelopen kwartaalcijfers (pdf). Hema lijkt weer iets op te krabbelen; de omzet nam toe en het verlies nam af. Toch werd afgelopen kwartaal nog een nettoverlies van 19 miljoen euro geleden, volgens Jegen voornamelijk het gevolg van ‘slecht inkoopbeleid’. Hij denkt dat het nog een jaar zal duren voor Hema weer zwarte cijfers kan laten zien.

Online klantervaring ondermaats
Jegen, nu bijna een half jaar aan het roer, is kritisch op de online prestaties van Hema, de nummer 9 in de nieuwe Twinkle100. In het FD zegt hij: ‘De klantervaring online past niet bij wat je van Hema mag verwachten. Dingen werken te langzaam en het duurt vaak veel te lang voor je iets op kunt halen. Het woord omnichannel hoor je mij voorlopig niet in de mond nemen. Daar zijn we nog lang niet.’

3 procent
De topman doet voor het eerst een boekje open over de omvang van Hema’s webverkopen. ‘Je kunt van alles meerekenen, van taarten tot foto's die deels ook online worden verkocht. Maar als je gewoon sec kijkt naar spullen uit de winkel die online worden besteld en worden thuisbezorgd of opgehaald in de winkel, dan gaat hem om zo'n 3 procent van de totale omzet. Dat is natuurlijk nog lang niet genoeg.’

Kansen
Jegen voegt toe dat de online verkopen wel veel sneller groeien dan de winkelverkopen. ’Er liggen op dat vlak enorme kansen.’ Ongeveer tegelijk met de entree van de nieuwe topman verliet e-commerce manager Boudewijn van Nieuwenhuijzen de warenhuisketen. 'We hebben het online supergoed gedaan en we doen het nog steeds onwijs goed’, zei hij destijds tegen Twinkle. Van Nieuwenhuijzen werd opgevolgd door Tico Schneider.