Twinkle | Digital Commerce

Knallen met Facebook video: 6 tips

2017-05-27
180101
  • 3:17

Video’s zijn steeds meer te zien en te horen op Facebook. Het is op zijn minst de overweging waard om ook Facebook video ook voor uw bedrijf in te zetten. Maar hoe dan? Zes tips voor succesvolle filmpjes.


Tekst: Mark Bongers en Joep Peeters

Video neemt het internet over. Over vier jaar beslaat video naar verwachting meer dan 70 procent van het totale mobiele internetgebruik. Voorspellingen geven een dertienvoudige groei aan van het aantal mobiele video’s tot 2019.


Juist op Facebook
Facebook video is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het is ook een van de grootste speerpunten van het sociale netwerk zelf geworden. In september 2014 werden er gemiddeld 1 miljard video's per dag bekeken op Facebook. In juni 2015 was dit aantal verviervoudigd. Ruim 65 procent van de geplaatste video’s op Facebook wordt op de mobiele telefoon bekeken, en dit aandeel blijft groeien. Het aantal gedeelde video’s op Facebook is inmiddels groter dan het aantal video’s op YouTube. Beide platformen strijden om het marktleiderschap, maar Facebook lijkt aan de winnende hand.

Een succesvolle Facebook video maken
We hebben de zes belangrijkste tips op een rij gezet:

Tip 1: Denk altijd mobile first
Op dit moment wordt 65 procent van alle video's op Facebook via de mobiel bekeken. Dit zal in de komende tijd alleen maar toenemen. Zorg er dus voor dat uw video’s gemaakt zijn voor de mobiele kijker. Houd rekening met zijn zeer korte aandachtsspanne en maak de video niet te lang om te voorkomen dat Facebook de video überhaupt weinig in timelines laat zien. Dataverbindingen met smartphones zijn vaak trager dan vaste internetverbindingen. Facebook speelt hier op in door grotere berichten minder vaak te tonen op mobiele apparaten. Gebruikt u tekst in uw video? Wees u er dan van bewust dat een goed leesbare tekst op de desktop vaak te klein is om goed te kunnen lezen op smarthpones.

Tip 2: Houd rekening met de 3-seconden regel
Mensen scrollen door het nieuwsoverzicht heen. Zorg er daarom voor dat u in de eerste drie seconden van uw video meteen de aandacht trekt.

Tip 3: Bekijk uw filmpje zonder geluid
Als u door uw tijdlijn scrollt, heeft een video nog geen geluid. Pas als er geklikt wordt op een video, komt daar geluid bij. Zorg er dus voor dat uw video spreekt zonder geluid. Gebruik duidelijke beelden, dus probeer niet te veel beeld in één shot te tonen. Leg de nadruk op de boodschap die u duidelijk wilt maken. Ook ondertiteling kan helpen de videoboodschap zonder geluid over te brengen.

Tip 4: Kunt u inhaken met video? Doen!
We weten het inmiddels allemaal: inhakers zijn goud waard. Speel in op wat op dit moment onder uw doelgroep het gesprek van de dag is. Inhakers zijn alleen sterk als ze worden getoond wanneer iedereen het over dit onderwerp heeft, niet pas daarna. Het kan om een bijzondere (sport)gebeurtenis gaan, om anders nieuws, feestdagen, het weer, et cetera. Een leuk voorbeeld biedt de bizarre vangst van een biertje door artiest John Coffey op Pinkpop dit jaar. Coolblue haakte hier perfect op in met hun Facebook video. Deze inhaker is bijna 275.000 keer bekeken. Niet slecht voor een zelfgemaakte filmpje, toch?

Tip 5: Gebruik een catchy thumbnail
Een jaar geleden stond autoplay bij vele nog standaard aan. Tegenwoordig staat deze optie echter bij steeds meer mensen uit. Zij zien dus alleen uw thumbnail als ze voorbij scrollen en niet het begin van uw filmpje. Zorg er dus voor dat de gebruikte thumbnail er aantrekkelijk en klikbaar uitziet.

Tip 6: Maak een vast item van uw video
Het maken van de perfecte video kost de nodige tijd, creativiteit en voorbereiding. Begin dus pas kort voor de gewenste publicatietijd met produceren. Neem de tijd, want het effect van een goede video op het juiste moment kan ongekend zijn. Stel uzelf bijvoorbeeld het doel om tenminste eens in de twee weken een video te maken en maak tijd vrij in uw agenda om deze voor te bereiden.

Mark Bongers en Joep Peeters werken bij Friends Enterprise, respectievelijk als manager marketing & sales en als online marketeer. Deze bijdrage verscheen eerder op de site van het online marketingbedrijf.