Twinkle | Digital Commerce

Windeln.de broedt op Nederlandse entree

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:39

Windeln.de, een webwinkel in babyvoeding, luiers en kleding, streeft naar een volledige dekking in continentaal Europa. De internationale expansie komt zowel uit overnames als uit eigen online verkoopinitiatieven. Het Duitse bedrijf kijkt nadrukkelijk naar de lage landen.

In een interview met de Duitse vaktitel Finance noemt cfo Nikolaus Weinberger de Benelux het eerst als gevraagd wordt naar mogelijke nieuwe markten. Vervolgens wijst hij op resterende Oost-Europese landen, met name Hongarije, en op Scandinavië. Een entree in Griekenland sluit hij niet uit.

Melkpoeder
Windeln.de, goed voor 75 miljoen euro omzet (+85 procent, pdf) in de eerste helft van dit jaar, wil snel opschalen. Overigens komt ruim de helft van de inkomsten uit China, waarnaar Windeln.nl veel melkpoeder exporteert.

Bebitus
Per Europese markt bekijkt cfo Weinberger of Windeln.de beter kan ‘maken of kopen’. Oostenrijk en Zwitserland werden op eigen kracht veroverd, hetzelfde is de bedoeling met Italië. Afgelopen voorjaar werd Feedo ingelijfd, waarmee het bedrijf actief werd in Tsjechië, Polen en Slowakije. En eerder deze maand werd Windeln eigenaar van de Spaanse concurrent Bebitus, die ook de Portugese en Spaanse markt bedient.

Cash
Weinberger kijkt naar bedrijven die een sterke marktpositie hebben in een land dat Windeln wil betreden. Hij was vijftien jaar lang investment banker bij Goldman Sachs (pdf), dat Windeln naar de beurs bracht. Daardoor is er voorlopig voldoende cash voorhanden. De financiële topman voegt toe dat er een klik moet zijn met de oprichters/eigenaren van het beoogde bedrijf en dat zij bij voorkeur ook na een overname de kar blijven trekken.

Windeln.nl
Windeln.nl is vorig jaar geclaimd door Babymarkt.de. Dit lijkt een defensieve zet van de Duitse concurrent.

NB: op 9 september aanstaande vindt het Cross Border E-commerce Event 2015 plaats in Bunnink. Daarin staat internationaal online zakendoen centraal. Op de sprekerslijst staan onder andere Kitty Koelemeijer (Nyenrode Business University), Dennis van Allemeersch (HotelBooker), Geert-Jan Smits (Flinders) Noor de Bruijn (MS Mode) en Patrick Kerssemakers (Fonq). Het volledige programma vindt u hier.