Twinkle | Digital Commerce

Grieken kopen massaal in webwinkels

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:27

Nu de omzetten in Griekenland dalen en de banken nog slechts 60 euro cash per dag uitkeren, verplaatsen Griekse consumenten zich naar het internet. Webwinkels in luxeproducten, zoals elektronica, en food draaien gouden dagen.

Nu is het geld nog wat waard, is de gedachte van veel Grieken. Ze rekenen allemaal af met pinpas of creditcard nu er bijna geen cash meer uit de muur komt. Veel consumenten kopen nog gauw iets kostbaars online, zoals een nieuwe keuken. Online winkelen mag namelijk nog gewoon, mits binnen Griekenland.

Voor het te laat is
Skroutz.gr, een populaire prijsvergelijkingswebsite waar 1.600 nationale webwinkels bij zijn aangesloten, ziet de online drukte alleen maar toenemen. ‘Mensen deden vooral de wat luxere aanschaffen, zoals iPhones en iPads, Samsung Galaxy’s’, zegt medeoprichter Vasilis Dimos tegen NRC Next. ‘Mensen denken “ik koop nu maar, nu het nog kan en nu mijn geld nog wat waard is”’. De grootste, bij Skroutz.gr aangesloten, elektronicazaak draaide het weekend voor de banken sloten 'de beste omzet van het jaar'.

Geen kleding
Volgens Yiannis Zafeiropoulos, eigenaar van drie online winkels, gaat de omzetstijging niet op voor webshops in kleding en huidverzorgingsproducten. De omzet van zijn webwinkel Azshop.gr (kinderkleding) daalde de afgelopen week met 90 procent ten opzichte van de week ervoor, meldt hij aan NRC Next.

Vanuit buitenland kopen
Ook vanuit het buitenland wordt gebruik gemaakt van webshops om de Grieken van producten te voorzien. Tienduizenden consumenten in andere landen kopen online voedingsmiddelen om hun familieleden in Griekenland te ondersteunen, aldus Reuters.

Dagelijkse boodschappen
Het persbureau schrijft over een Australiër die in de Griekse Carrefour-webwinkel shopt, omdat deze online winkel creditcards uit andere landen accepteert. Ze koopt hier basisproducten als olijfolie, rijst, kaas, schoonmaakmiddel en toiletpapier.