Twinkle | Digital Commerce

Etsy maakt beursgang en laat merchants investeren

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:12

Na Alibaba, Zalando, Rocket Internet en Wayfair maakt Etsy vandaag zijn beursgang. De marktplaats voor handgemaakte goederen zou bij de start 267 miljoen dollar op kunnen halen bij een uitgifteprijs van 16 dollar per aandeel. Een deel daarvan is voor Etsy’s eigen merchants.

Etsy zal vandaag zijn opwachting maken met de beursnaam ‘ETSY’. Het bedrijf luidt straks de openingsbel op de Nasdaq-beursvloer in New York. De online marktplaats wordt gewaardeerd op 1,8 miljard dollar, meldt The Wall Street Journal.

5 procent voor merchants
De onderneming uit Brooklyn, die in juni 2005 werd opgericht, heeft anno 2015 zo’n 1,4 miljoen actieve verkopers en 19,8 miljoen actieve kopers op zijn mondiale platform. Etsy zou volgens Amerikaanse media ongeveer 5 procent van zijn aandelen opzij willen zetten voor zijn merchants. Zij kunnen zichzelf inkopen om te profiteren van de ipo.

Verdienmodel
Etsy verdient wereldwijd aan commissie die handelaren betalen wanneer producten via het platform worden verkocht. Ook rekent het bedrijf een ‘advertentie fee’. Etsy’s inkomsten komen verder uit advertenties, de verwerking van betalingen en Etsy Wholesale, de groothandel voor Amerikaanse retailers.

Etsy in Nederland
Etsy richt zich sinds 2011 op de Benelux. Het bedrijf vertaalde zijn website in de herfst van 2012 naar het Nederlands en het was sinds die tijd verschillende keren met pop-up shops in Nederlandse winkelstraten te vinden.