Twinkle | Digital Commerce

Privégegevens 157 duizend klanten Mapp.nl gestolen

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 0:59

De Nederlandse webwinkel Mapp.nl heeft te maken gekregen met hackers die de e-mailadressen en wachtwoorden van 157 duizend klanten buit hebben gemaakt. De webwinkel zegt zijn klantgegevens nu beter te versleutelen.

Mapp.nl, dat uit verschillende webshops als Radiosjaak.nl, Harddisk.nl en Geheugen.nl bestaat, werd gehackt via een sql injection. Hierbij wordt een kwetsbaarheid in de verbinding tussen de website en de database misbruikt. De hack kwam aan het licht toen klanten klaagden over ontvangen spam.

Versleuteling
Het in 2001 opgerichte e-commerce bedrijf heeft het lek inmiddels gedicht en klanten op de hoogte gesteld van de ‘inbraak’, meldt een woordvoerder aan Security. Zij worden verzocht hun wachtwoord te wijzigen. De gegevens worden voortaan met een sterkere versleuteling opgeslagen.

Belang van beveiligen
Het belang van het beveiligen van websites en webshops werd vorig jaar duidelijk toen bleek dat tweederde van de wereldwijde webwinkels kwetsbaar is voor hackers dankzij de Heartbleed bug. Diverse grote bedrijven als Etsy ondernamen actie om de fout in het systeem op te lossen. EBay kreeg in mei 2014 nog te maken met een grote hack aanval.