Twinkle | Digital Commerce

Kabinet kondigt eerste pilots met eID aan

2017-05-27
180101
  • 1:40

De eerste proeven met eID starten in de tweede helft van dit jaar, aldus het kabinet. Met de pilots wordt het gebruik van zowel publieke als private inlogmiddelen getest. Ondertussen wordt gewerkt aan een afsprakenstelsel voor de nieuwe online identificatiestandaard.

Dat staat in een brief (pdf) die de ministers Plasterk en Kamp deze week naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Het eID-stelsel wordt een nieuwe standaard om burgers en bedrijven veilige en betrouwbare toegang te verlenen tot online dienstverlening van overheid en bedrijfsleven.  

Hoogwaardig inloggen
Het eID Stelsel wordt ontwikkeld als standaard voor inloggen bij online dienstverlening. Burgers, consumenten en ondernemers kunnen dan uit meerdere hoogwaardige ‘inlogmiddelen’ zelf het middel kiezen waarmee ze bij een organisatie willen inloggen. Het meervoud aan opties biedt bovendien uitkomst bij storingen of uitval van één van de mogelijkheden.

Online identiteitskaart
De ontwikkeling van identificatiemiddelen door private partijen is al in volle gang, signaleert Thuiswinkel.org. Een bankpas zou bijvoorbeeld kunnen volstaan. ‘Uit de brief aan de kamer blijkt dat ook de verkenning naar een door de overheid uitgegeven middel wordt voortgezet. Een soort online identiteitskaart dus’, schrijft de belangenvereniging op zijn website.

Verschillende domeinen
Het kabinet vindt dat dit overheidsmiddel alleen beschikbaar moet zijn voor burgers om zich digitaal te identificeren bij diensten van de overheid. Thuiswinkel.org ziet echter graag dat deze virtuele id-kaart ook in de private sector kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de online verkoop van alcohol. Webwinkeliers zouden bovendien profijt kunnen trekken van de brede en snelle adoptie van het ‘publieke’ identificatiemiddel. ‘Verschillende middelen in verschillende domeinen zullen het gebruiksgemak niet ten goede komen.’

Online Betaal Congres
Op het Online Betaal Congres zal aandacht worden besteed aan (de mogelijkheden met) eID. Spreker Huub Jansen van het Kwartiermakersgilde houdt een presentatie over het stelsel. Ondernemer Wesley Weerdenburg vertelt hoe hij eID na de zomer in de praktijk wil brengen. Het Online Betaal Congres vindt plaats op 3 maart aanstaande in Hotel Houten bij Utrecht.