Twinkle | Digital Commerce

Marktplaats.nl koopt Nieuweautokopen.nl

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 2:05

Paul de Vries, pionier in online autoverkopen, heeft Nieuweautokopen.nl verkocht aan Marktplaats.nl. 'Er waren verschillende partijen geïnteresseerd, ik heb de beste optie gekozen', zegt hij tegen Twinkle. De oprichter blijft nog minimaal vier jaar aan. 'En als het aan mij ligt langer.'

Marktplaats.nl presenteert zich de laatste tijd nadrukkelijk als ‘de meest bezochte autosite van Nederland’. Met de overname van Nieuweautokopen.nl stapt de eBay-dochter in de markt van online autoverkopen. Nieuweautokopen.nl en de circa veertig gelieerde merksites (waaronder bijvoorbeeld Opelkopen.nl) blijven los van de handelssite bestaan.

Verschuiving naar online
Volgens Marktplaats-directeur Olivier van Duijn komt de acquisitie op een logisch moment: ‘Er vindt een duidelijk zichtbare en voorspelbare verschuiving plaats naar online als het gaat om het kopen en verkopen van nieuwe auto’s’, zegt hij tegen het ANP. ‘Het is logisch om het aanbod voor de consument verder te verbreden van gebruikt naar nieuw.’

Paul de Vries
Nieuweautokopen.nl startte eind 2005 als de eerste online autoverkoper van Nederland. Klanten profiteren van de kortingen die oprichter Paul de Vries en collega’s bedingen bij merkdealers. Het aankoopproces vindt online plaats en Nieuweautokopen houdt zich dan ook aan de geldende regels over koop op afstand.

ANWB
Namens NAK Internet sloot De Vries ruim drie jaar geleden een samenwerking met de ANWB, dat een autoaankoopservice lanceerde voor zijn leden. Zo ontstond een nieuw afzetkanaal voor Nieuweautokopen.nl. Het faillissement van Koops Furness, medeaandeelhouder van NAK Internet, betekende het einde aan de samenwerking met de bond. Dat maakte de weg vrij voor een nieuwe toekomst. De Vries: 'Ik was weer voor 100 procent eigenaar. Er meldden zich verschillende partijen voor een overname. Met Marktplaats heb ik de beste optie gekozen.' 

Koppeling
De koppeling met Marktplaats biedt Nieuweautokopen.nl nieuwe mogelijkheden voor groei. Een overnamesom is niet bekend gemaakt. De Vries laat weten dat hij zich voor vier jaar heeft gecommiteerd aan de nieuwe eigenaar. 'Maar als het even kan, blijf ik langer. Er liggen nog heel veel mogelijkheden.'

2014
Ondanks het faillissement van partner Koops Furness was 2014 een goed jaar voor Nieuweautokopen.nl volgens De Vries: 'De conversie was nog nooit zo hoog; 12 procent van de leads liedde tot een order. Ook in verkochte aantallen was het 't beste jaar tot nu toe, mede dankzij de winst van een Thuiswinkel Award. Maar ik heb Marktplaats beloofd geen uitspraken te doen over volumes. Of ik trots ben? Zeker. Wij zijn de eerste aankoop in de historie van Marktplaats.'
 
NB: In het decembernummer van Twinkle vindt u een artikel over e-commerce in de automotive branche, waarin Paul de Vries uitgebreid aan het woord komt.