Twinkle | Digital Commerce

Weer betaalproblemen bij ING

2017-10-05
180101
  • 1:37

ING laat vanochtend weten dat er opnieuw problemen zijn bij de online dienstverlening van de bank. Klanten kunnen geen betalingen doen via Mijn ING. Transacties via de mobiele applicaties van de bank zouden wel mogelijk zijn.

ING maakt op Twitter melding van de nieuwe storing, die los zou staan van de problemen met internetbankieren van afgelopen weekend. De bank excuseert zich voor het nieuwe ongemak.

ING kampte afgelopen zaterdag met een technische storing, waardoor Mijn ING, de apps voor mobiel bankieren en mobiel iDeal niet beschikbaar waren. Even na tien uur ’s avonds meldde de bank dat de problemen waren opgelost.

Webwinkeliers de dupe
Op sociale media dreigen veel particuliere klanten van ING op te stappen bij de bank door de aanhoudende onbeschikbaarheid van betaaldiensten. Ook webwinkeliers zijn de dupe van de problemen, die negatief afstralen op iDeal als betaalmethode in het algemeen. Het is zeker niet voor het eerst dat webshoppers de dominante online betaalmethode niet kunnen gebruiken door problemen met internetbankieren bij banken.

Beschikbaarheid
De beschikbaarheid van iDeal is de afgelopen jaren niet significant verslechterd, maar ook niet verbeterd. Het aantal verwerkte transacties per maand is wel enorm toegenomen. Een iDeal-storing heeft tegenwoordig dan ook een veel grotere impact dan voorheen. De aangesloten banken hebben afgesproken dat iDeal op primetime 99,0 procent van de tijd beschikbaar moet zijn voor Nederlandse webshoppers, een norm die Thuiswinkel.org te laag vindt liggen. De belangenvereniging pleit al jaren voor de ontwikkeling van zogenoemde ‘fallback-opties’, waarop bij storingen kan worden teruggevallen.

Toezicht
Minister Dijsselbloem van Financiën voelde er vorig jaar weinig voor om iDeal onder direct toezicht te plaatsen van De Nederlandsche Bank. Hij wees erop dat DNB de aangesloten banken individueel kan aanspreken op hun verantwoordelijkheden.
 
In de novembereditie van Twinkle (nummer 9-2014) vindt u een uitgebreid artikel over de onbeschikbaarheid van iDeal en de stappen die wel en niet worden genomen om dat in de toekomst te voorkomen.