Twinkle | Digital Commerce

Politie: vijfduizend gedupeerden van malafide webshops

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:49

Bij de nationale politie zijn dit jaar al zo’n vijfduizend aangiftes binnengekomen over in totaal 124 malafide webwinkels. Iedere maand worden er vijftien tot twintig uit de lucht gehaald. Het gaat in veel gevallen om goed lijkende kopieën van bestaande webwinkels.

De politie heeft aan het ANP laten weten dat er per frauduleuze webwinkel gemiddeld 40 aangiftes binnenkomen. Bij 124 webshops komt dat neer op zo’n vijfduizend gedupeerden, alleen al in de eerste helft van dit jaar. Gemiddeld gaan ze voor een paar honderd euro het schip, afgaande op eerdere berichten van het Openbaar Ministerie.

Bendes
Thuiswinkel.org gaat ervan uit dat de malafide webhandel het werk is van georganiseerde bendes, waarvan er volgens directeur Wijnand Jongen waarschijnlijk maar één of twee actief zijn. Ze worden ‘steeds slimmer en creatiever’, zegt hij tegen De Telegraaf. De criminelen brengen bijvoorbeeld sites als Dixxons.nl of Bcc-korting.com in de lucht, met prijzen (meestal voor elektronicaproducten) die een stuk lager liggen dan elders. Na betaling worden de bestelde goederen niet geleverd, de verkopende partij is niet traceerbaar.

Keurmerk
Eind vorig jaar luidde Thuiswinkel.org al de noodklok, toen bleek dat zijn waarborg veelvuldig werd gevoerd door nepwebwinkels. ‘Volgens ons is één partij bezig continu een nieuwe webshop te openen om consumenten geld afhandig te maken’, vertelde Thuiswinkel.org-juriste Ank van Heeringen toen aan Twinkle. ‘Steeds als wij deze webshop offline haalden, werd er ergens anders een nieuwe soortgelijke shop geopend.'

Landelijk Servicecentrum E-Crime en een Nationale Fraude Autoriteit
Volgens het ANP voeren Marktplaats en de politie momenteel gesprekken om te komen tot een Landelijk Servicecentrum E-Crime, dat het bestaande Landelijk Meldpunt Internetoplichting moet vervangen. Los daarvan behandelt de Tweede Kamer op 11 september een initiatiefnota van SP-kamerlid Sharon Gesthuizen over de instelling van een Nationale Fraude Autoriteit. Die zou fraude gecoördineerd moeten aanpakken en voorkomen.

Gelijke tred
Het aantal aangiftes over malafide webshops houdt overigens gelijke tred met vorig jaar, toen tot eind november 8.635 aangiftes werden gedaan. Dat was ruim drie keer zoveel als in heel 2012. De pakkans is klein; van de 77 webshops die de politie vorig jaar op het spoor kwam, is er slechts tegen 8 een strafrechtelijk onderzoek gestart.