Twinkle | Digital Commerce

Vertrekkend Zalando nog groot aandeel in omzet Docdata

2017-05-27
180101
  • 1:36

Docdata zag zijn omzet het afgelopen halfjaar in vergelijking met begin 2013 met 6,9 procent dalen tot 76,3 miljoen euro. De daling is ‘volgens verwachting’, omdat het fulfilmentbedrijf zijn grootste klant Zalando langzaamaan ziet vertrekken.

Net als de omzet is ook de winst over het eerste halfjaar van 2014 gedaald naar 3,6 miljoen euro, van 5,1 miljoen euro in 2013. Ondanks dat Zalando vorig jaar aankondigde zijn fulfilment zelf te gaan organiseren, en dus bij Docdata grotendeels te vertrekken, zorgt deze pure player nog steeds voor 23,6 procent van Docdata’s opbrengsten, zo staat in het gepubliceerde halfjaarrapport (pdf). Dit aandeel is teruggelopen van 36,6 procent in het eerste halfjaar van 2013. Zalando blijft hiermee volgens Docdata zelf nog steeds de grootste klant.

Gat dichten
Docdata trok de afgelopen tijd nieuwe grote klanten als Asos en Toys ‘R’ Us aan om het gat dat Zalando maakt te dichten. De omzetdaling is tot nu toe ‘slechts gedeeltelijk opgevangen’ door nieuwe partijen en de omzetgroei van technologietak IAI. Ook in het komende halfjaar zet het fulfilmentbedrijf in op het ‘binnenhalen van nieuwe klanten en orders om in 2015 weer groei te laten zien’. Docdata verwacht over heel 2014 een lagere omzet te realiseren ‘door de verwachte sterke afname van de omzet voor onze grootste klant’.

Investeringen
Het fulfilmentbedrijf investeerde begin 2014 in totaal 5,4 miljoen euro, voornamelijk in een nieuw magazijn in het Duitse Großbeeren. Ook presenteerde het begin juli een nieuwe oplossing voor zijn klanten om eenvoudiger op externe marktplaatsen te verkopen. ‘Met Docdata Connect kunnen retailers en producenten orders die op internationale marktplaatsen worden gedaan vanuit één voorraad leveren’, vertelde Docdata-directeur Jack Heijkans aan Twinkle.

Opgerolde dozen
Samen met Rollor verzendt Docdata vanaf vandaag luxe kledingorders van klant De Bijenkorf in oprolbare dozen. Kledingstukken worden in de ‘doos’ gerold waardoor ze niet kreuken, is het idee achter Rollor’s uitvinding.