Twinkle | Digital Commerce

Maandag geen post meer

2017-11-11
1196951
  • 1:23

PostNL hoeft vanaf dit jaar geen brievenbuspost meer te bezorgen op maandag, rouwpost en spoedeisende medische post uitgezonderd. Het houdt verband met een wijziging van de Postwet die van kracht is geworden. De levertijd voor veel webwinkeliers loopt op.

Omdat de postvolumes op maandagen veel lager lagen dan die op andere bezorgdagen, wilde PostNL graag van de plicht op de eerste dag van de week af. Daarvoor kreeg het bedrijf afgelopen jaar groen licht.

Langer wachten
Voor online verkopers van brieven, foto’s, tijdschriften, cd’s, games en tal van andere artikelen betekent de wijziging dat kopers langer op hun product moeten wachten; als ze op zaterdag bestellen, zal PostNL het product pas op zijn vroegst op dinsdag bij de klant bezorgen, drie dagen later dus.

Posttarieven omhoog
Het schrappen van de maandag als bezorgdag leidt niet tot lagere tarieven; de prijs van een postzegel is gisteren wéér met 4 eurocent omhoog gegaan. Een postzegel kost nu 64 cent, eind 2011 was dat bijvoorbeeld nog maar 46 cent. Verder heeft PostNL de tarieven voor brievenbuszendingen binnen en buiten Europa gelijk getrokken (1,05 euro). Particuliere verzenders die vooral post naar buurlanden sturen, zijn daarmee duurder uit zijn. De tarieven voor zakelijke post gingen ook omhoog.

Pakketten
Aan de tarieven voor pakketverzending is met de ingang van het nieuwe jaar in de basis niets veranderd, schreef Twinkle eerder al. Met de grotere webwinkeliers sluit PostNL overigens losse contracten af over de tarifering. Voor een speciaal tarief is PostNL in november begonnen met pakketbezorging op maandag, terwijl de postbode op die dag dus uit het straatbeeld verdwijnt.