Twinkle | Digital Commerce

AfterPay overgenomen door Arvato

2017-05-27
180101
  • 1:51

AfterPay is overgenomen door het concern Arvato Bertelsmann. Onder de Duitse vleugels zal de aanbieder van achteraf betalen nieuwe diensten gaan toevoegen, laat directeur Stefan van den Berg aan relaties weten. De Nederlandse organisatie blijft intact.
 
De markt voor achteraf betalen is volop in beweging, getuige de recente overname van het Duitse Sofort door het Zweedse Klarna.

AfterPay koestert al langer de wens om Klarna ‘pan-Europees te beconcurreren'. Daartoe werd twee jaar geleden achteraf betaaldienstverlener ICMO overgenomen van de Credit Management Group (CMG). ‘Door processen en innovaties te delen kunnen we makkelijker opschalen naar internationaal niveau’, zei oprichter Van den Berg eerder tegen Twinkle.

Overnameprooi
In de periode daarna ging AfterPay in zee met Docdata Payments en speculeerde het bedrijf over een krachtenbundeling met Cashper. Twee jaar geleden werd een samenwerking gestart met Arvato, dat van AfterPay nu zelf een overnameprooi maakt. De acquisitie biedt de Nederlandse dienstverlener, die korte tijd in handen was van Wehkamp-moeder RFS Holland Holding (Lacent) en na een management buyout zelfstandig verder ging, de kans om de vleugels verder uit te slaan.

Arvato wil achteraf betalen als service onder de aandacht brengen van al zijn retailklanten. 'Door de aankoop van AfterPay kunnen wij onze klanten binnen Europa de populaire betaalmethode van betaling via factuur, direct debit of digitale nota bieden, met betaalgarantie voor de retailer', aldus raad van bestuurslid Michael Weinreich in een persverklaring (pdf).

Miljoen Nederlandse klanten
AfterPay ontzorgt webwinkeliers door risicomanagement, acceptatie, inning en debiteurenmanagement rondom het achteraf betaalproces voor zijn rekening te nemen. Eind vorig jaar was betalen met AfterPay mogelijk in meer dan 2.500 webshops, aldus het overgenomen bedrijf. Meer dan een miljoen Nederlanders maakten in 2013 gebruik van de service en ook Belgen hebben inmiddels kennis kunnen maken met AfterPay. Van den Berg noemt schaalvoordelen en het inspelen op de sterk veranderende internationale ontwikkelingen en kansen als belangrijkste redenen voor zijn bedrijf om verder te gaan bij Arvato. De Nederlander wordt verantwoordelijk voor de gezamenlijke activiteiten van Arvato Financial Solutions in de Benelux.

Netrada
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Arvato grote delen van Netrada overneemt. Die Duitse e-commerce dienstverlener (o.a. exploitatie en fulfilment), werkzaam voor onder andere C&A, Hugo Boss en Esprit, verkeerde sinds oktober in surseance van betaling.