Twinkle | Digital Commerce

Amazon onder vuur over werkomstandigheden door BBC-journalist

2017-05-27
180101
  • 2:11

Amazon ligt weer onder vuur vanwege de slechte omstandigheden waaronder werknemers hun werk zouden moeten doen. Een journalist van de BBC ging undercover in het distributiecentrum van Amazon in het Verenigd Koninkrijk en kaartte de, volgens hem, zware werkomstandigheden aan.

De 23-jarige BBC-journalist Adam Littler draaide een nachtdienst bij Amazon in de Britse plaats Swansea. In dit dc is het volgens de krant De Morgen normaal dat er rond kersttijd diensten tot tien en een half uur worden gedraaid. Littler moest tijdens zijn werkuren als ‘picker’ elke 33 seconden een nieuw product ophalen en 17 kilometer afleggen in het pakhuis.

Piepende scanner
Via een handcomputer kreeg hij instructies over welk artikel hij moest gaan ophalen met zijn trolley. Nadat de opdracht gegeven was, begon het apparaat stelselmatig af te tellen. Litter kreeg slechts een x aantal seconden de tijd om een order af te handelen. Als hij een fout maakte, piepte de scanner. Het toestel registreerde de prestatie van Litter en stuurde het resultaat naar het management.

‘We zijn machines, robots. We pluggen onze scanner in, maar kunnen deze net zo goed in onszelf pluggen’, zegt Litter volgens de BBC. ‘We denken niet meer zelf na. Misschien dat ze ons niet vertrouwen als we als mens zelf na gaan denken. Ik weet het niet.’

Verklaring van Amazon
Hoogleraar Michael Marmot, gespecialiseerd in stressklachten, zegt dat de bedrijfsresultaten bij Amazon belangrijker worden gevonden dan de gezondheid van de werknemers. Amazon zelf zegt in een statement dat de nachtdiensten niet in strijd zijn met de wet, dat een onafhankelijke deskundige heeft geconcludeerd dat de werkomstandigheden gelijk zijn als die bij andere bedrijven in de industrie en tenslotte dat de ‘picking job’ niet het risico op mentale of psychische problemen verhoogt.

Het is niet de eerste keer dat Amazon zichzelf moet verdedigen over gebeurtenissen op de werkvloer. In februari werd de e-commerce gigant al in verlegenheid gebracht door een documentaire van de publieke zender ARD waarin beveiligers binnen Amazon werden beschuldigd van ‘neonazipraktijken’.

Nieuwe stakingen in Duitsland
Het undercoververhaal van de BBC valt samen met een nieuwe staking van Amazon-medewerkers in het Duitse Leipzig en Bad Hersfeld. Honderdvijftig werknemers hebben daar gisteren het werk neergelegd. De Duitse branchevereniging Ver.di wil de stakingen verder gaan uitbreiden naar meer Amazon-locaties.

Dit jaar is al meerdere malen gestaakt door medewerkers van de e-commerce reus. Zo werd in april tijdens de werkneerlegging onder andere gepleit voor een hoger loon en een premie voor de nachtdiensten.

Nieuw dc in Polen
Ondertussen bouwt Amazon in Polen een nieuw distributiecentrum van 95.000 vierkante meter. De komst van de webwinkel gigant levert tweeduizend vaste arbeidsplaatsen op in de regio Wroclaw. Het gebouw moet in 2014 klaar zijn.