Twinkle | Digital Commerce

Ogone stelt MasterPass beschikbaar voor Nederlandse webshops

2017-10-05
180101

Ogone stelt MasterPass beschikbaar op zijn online betaalplatform. Vanaf volgend jaar kunnen webwinkeliers de digitale betaaloplossing van MasterCard aanbieden als betaalmogelijkheid voor webshoppers.


MasterCard kondigde MasterPass begin dit jaar aan. Toen al liet het betaalbedrijf weten dat de mobiele portemonnee ook in ons land beschikbaar zou komen en dat ICS daarvoor distibutiepartner zou zijn.


Cloud-gebaseerde mobiele portemonnee
Afgelopen voorjaar werden allereerst banken in Australië en Canada aangesloten op MasterPass. Later volgde de VS en afgelopen zomer Groot-Brittannië. Britten kunnen onder andere bij Argos, Boots en House of Fraser afrekenen met de cloud-gebaseerde mobiele portemonnee voor betalingen in het fysieke en het online kanaal.

Door de samenwerking met Ogone komt Masterpass in beeld bij duizenden webwinkeliers in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Britse merchants kunnen voortaan ook via Ogone instappen bij MasterPass.

'Open wallet’
MasterPass is de doorontwikkelde en uitgebreide verse van PayPass Wallet Service, dat in het voorjaar van 2012 werd aangekondigd. Het is een ‘open wallet’, waarin consumenten al hun credit-, debet- en prepaid-kaarten bewaren voor betalingen in verschillende omgevingen. Gebruikers kunnen kaart- en adresinformatie centraal opslaan in een cloud-omgeving, waardoor ze die niet steeds opnieuw in hoeven te voeren in webwinkels (althans bij acceptanten). Volgens MasterCard maakt MasterPass van ‘ieder apparaat een betaalmiddel’.

Gelinkte wallets
De MasterPass Checkout Service biedt dus ruimte voor betaalmiddelen van concurrenten. Het open karakter blijkt ook uit de optie voor banken, winkeliers en andere derden om zelf ‘MasterPass-gelinkte wallets’ te creëren. MasterPass belooft merchants verder meerwaarde door oplossingen voor loyalty en kortingsacties.

Fysieke aankopen
Voor fysieke aankopen faciliteert MasterPass afrekenen met ‘traditionele betaalkaarten’, zoals MasterCard zelf zegt, maar ook betaling via qr-codes of tags. Verder ondersteunt MasterPass nfc-technologie (near field communication) voor draadloos mobiel betalen bij de kassa.

Voorwaarde
MasterPass is behalve voor consumenten vooralsnog ook gratis voor merchants, blijkt uit MasterCard's antwoorden op FAQ's. Een belangrijke en logische voorwaarde is wel dat online verkopers betaalkaarten van MasterCard accepteren.