Twinkle | Digital Commerce

‘Samenwerking essentieel voor toekomst e-logistiek’

2017-05-27
180101

Dinalog, Thuiswinkel.org en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben samen acht aanbevelingen voor internetlogistiek geformuleerd. 'Iedereen in de e-commerce sector is zoekende naar de sleutel tot succes en logistiek kan deze sleutel zijn.'
 
In de position paper (pdf) van de drie partijen ligt de nadruk op horizontale en verticale samenwerking tussen verschillende belanghebbenden in de logistieke keten. Uit het persbericht: ‘De grote uitdagingen waarvoor de sector staat, bieden tegelijkertijd interessante kansen voor logistiek dienstverleners. Aan hun de opdracht om de regie te pakken en - samen met ketenpartners en kennisinstellingen - nieuwe logistieke concepten te ontwikkelen. Flexibele, maar betrouwbare logistieke processen die gebaseerd zijn op verdere integratie van de keten met uiteindelijk maar één doel: de consument beter bedienen.’

Concrete samenwerking en innovatie
Met de paper willen kennisinstituut Dinalog, belangenvereniging Thuiswinkel.org en de RUG bedrijven en kennisinstellingen aanzetten tot concrete samenwerking en innovatieprojecten. Gepleit wordt onder andere voor de ontwikkeling van gemeenschappelijke e-identity concepten en volledig geïntegreerde retourketens en voor de komst van nieuwe wetgeving over afhaalpunten (geen detailhandel), van een kennisplatform over cross-border e-commerce en van gestandaardiseerde communicatieprotocollen. Een onderzoek naar de haalbaarheid van een open IT-platform, ‘eventueel gekoppeld aan het e-identity concept’, is ook één van de aanbevelingen (hier samengevat).

Open netwerkstructuur
Bij initiator Dinalog, het topinstituut voor logistiek in Nederland, loopt nog tot 2015 een project met de titel Cross-chain order fulfillment coordination for internet sales. Hoogleraar annex projectleider Kees Jan Roodbergen vertelde vorig jaar in Twinkle hoe e-commerce logistiek kan worden verbeterd als partijen gaan samenwerken in een open netwerkstructuur. Ilogical is een uitvloeisel van het project. Onder andere PostNL, DHL, CB, Centric en een aantal universiteiten hebben zich daarin verzameld. Doel is onder die vlag een persoonlijk winkelmandje voor shoppers te ontwikkelen en orders uit verschillende webwinkels in één keer af te leveren.

Logistiek & E-commerce
Hieronder vindt u artikelen van Twinkle naar aanleiding van het congres Logistiek & E-commerce, dat gisteren plaatsvond in Houten.