Twinkle | Digital Commerce

EBay-verkopers VS kunnen beveiligd verzenden naar Nederland

2017-11-11
180101
  • 2:07

EBay breidt eind deze maand zijn Global Shipping Program (GSP) voor Amerikaanse verkopers uit naar Nederland. Daarmee komt ons land op de lijst te staan van plaatsen waarnaar eBay-verkopers uit de VS 'veilig' hun pakketten kunnen versturen.

Amerikaanse verkopers konden al aan Nederlandse kopers verzenden via het ‘gewone’ bezorgprogramma van eBay. Het GSP biedt een retailer nu meer bescherming als het gaat om beschadigde of verloren items tijdens internationale verzending. Volgens eBay worden de kosten bij dergelijke incidenten dan niet verhaald op de verkoper, maar betaalt de handelsite die zelf.

Mislukte transacties
Ook kan de retailer binnen het verzendprogramma gebruik maken van internationale PayPal Seller Protection, een service van betaaldochter PayPal die verkopers bescherming biedt bij mislukte transacties. PayPal helpt hem bijvoorbeeld bij ‘item niet ontvangen’-claims van kopers en om geld terug te halen bij verkeerde transacties. Voorheen konden Amerikaanse verkopers dit programma al gebruiken voor de verkoop in de VS, maar het GSP van eBay maakt dit nu ook mogelijk voor de internationale sales.

Rating
Verder wordt de account van de verkoper niet afgerekend op fouten tijdens het bezorgproces. Dat wil zeggen dat de goede verkoopscore die een retailer op eBay heeft opgebouwd niet direct wordt ‘besmet’ met negatieve reviews na één verkeerde bezorging. Deze fout wordt door het GSP in de reputatie van de vervoerder op eBay verwerkt.

26 landen
Amerikaanse verkopers kunnen nu al met het Global Shipping Program naar 26 landen versturen. Eind juni worden daar, naast Nederland, de landen België, Frankrijk, Hongkong, Ierland, Italië, Polen en Spanje aan toegevoegd. Verkopers hoeven enkel hun pakket (wel voor eigen risico) naar het internationale verzendcentrum van eBay te zenden. EBay handelt de internationale bezorging daarna verder af.

Te duur
Het GSP is niet bij alle verkopers een geliefd systeem. Veel retailers klagen over de hoge prijzen van de service, meldt E-commercebytes.com. Een retailer zei op deze website te denken dat kopers zich niets zullen aantrekken van de beschermde score van verkopers. ‘Als een koper ontevreden is met de service rond een besteld artikel, dan zal hij de verkoper hier altijd de schuld van geven. De laatste keer dat ik de dienst checkte, verstrekte eBay overigens nog geen vergoedingsformulieren aan retailers die problemen hadden ervaren tijdens internationale verzending met het GSP.’

Britten
EBay is de laatste tijd bezig met het extra promoten van internationale sales door retailers uit de VS en Groot-Brittannië. Hiervoor ontwikkelde het handelsplatform onder andere een soort helpdesk voor Britse verkopers. Retailers uit de UK vinden hier informatie over hoe zij het beste hun producten te koop kunnen aanbieden aan consumenten wereldwijd.