Twinkle | Digital Commerce

‘Sepa hoger op ict-agenda dan mobiel iDeal’

2017-11-11
1299472
  • 1:29

Rabobank heeft nog altijd de intentie mobiel iDeal te implementeren. Het duurt alleen langer dan gehoopt, zei Gertjan Rösken van de bank gisteren op het Online Betaal Congres. ‘De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat onze ict-agenda wordt gedomineerd door Sepa.’

Rösken sprak gisteren in Amsterdam vooral over MyOrder, het mobiele verkoopplatform van Rabobank. ‘Enige schaamte treft mij wel’, erkende hij, ‘want vorig jaar heb ik hier met Bas Winkel van Bol.com enthousiast verteld over mobiel iDeal. En dat is er nog niet. Maar het komt echt soon, geloof me, dit jaar.’

Beloftes
Thuiswinkel.org stelde bij monde van voorzitter Ed Nijpels dat mobiel iDeal eigenlijk ‘gisteren’ breed ingevoerd had moeten zijn. Alleen ING biedt momenteel een laagdrempelige mobiele oplossing voor de betaalmethode. Rabobank maakte meerdere beloftes, maar kwam deze niet na. Rösken, die ‘knalhard’ voor mobiel iDeal wil gaan, maakte gisteren duidelijk afhankelijk te zijn van het prioriteitenlijstje van de ict-afdeling. Daarop staat de migratie naar Sepa (Single Euro Payments Area) bovenaan.

Over op IBAN
De nationale en Europese betaalmarkt bestaan nu nog naast elkaar, maar per februari 2014 verdwijnt het Nederlandse rekeningnummer. Overboekingen en girale betalingen - ook binnen Nederland - kunnen dan alleen nog worden gedaan met het een International Bank Account Number, kortweg IBAN. Straks wordt internationaal overboeken, incasseren en betalen net zo makkelijk en goedkoop als nationaal, is de belofte. De overstap vergt de komende maanden nog wel grote aanpassingen voor met name bedrijven en banken.

Sepa voor webwinkels
Voor webwinkels vereist de overgang naar én Europese betaalmarkt de nodige technische en administratieve aanpassingen die samenhangen met het betaalproces. Daarover heeft u begin dit jaar kunnen lezen in Twinkle: ‘Bent u klaar voor Sepa?