Twinkle | Digital Commerce

‘ Google bemiddelt tussen retailers en koeriers met Shopping Express’

2017-10-10
1000844
  • [nieuws]
  • 1:52

Na de eerste nieuwsstroom over Google Shopping Express is via deelnemende webwinkeliers meer informatie naar buiten gekomen over de aard van de same day delivery service.

Google helpt in de rol van bemiddelaar lokale retailers om online producten te verkopen door hen te koppelen aan koeriers, bevestigt een testdeelnemer anoniem aan Utsandiego.com.

Google Shopping Express wordt dus geen bezorgdienst as such, maar een mediator. Google neemt hierbij dezelfde rol op zich als het Britse Shutl, dat begin vorige week bekend maakte zijn service uit te breiden naar de Verenigde Staten. Een concurrentiestrijd lijkt geboren, ook omdat Shutl zegt een same day delivery service te verlenen die slimmer, sneller en goedkoper is dan elke andere bezorgservice in Amerika.

Gratis service voor een jaar
Ook zou Google Shopping Express straks concurreren met Amazon Prime en eBay Now. Het toonaangevende Amerikaanse blog Techcrunch meldde eerder dat Google van plan was om de betalingen voor de same day delivery service op basis van een jaarabonnement te laten verlopen. Voor 69 dollar per jaar zouden consumenten hun verzendkosten voor bestellingen bij Google Shopping Express-partners kunnen afkopen. Deze prijs zou tien dollar goedkoper zijn dan dezelfde service van Amazon (Prime).

Gratis proberen
Techcrunch meldt nu echter, op basis van een mail die het blog onder ogen kreeg, dat Google gebruikers van zijn diensten in San Francisco Bay Area vraagt de bezorgservice gratis uit te proberen. Consumenten die geen lid willen worden ,betalen 4,99 dollar per bezorging voor Google Shopping Express. Daarmee is over de definitieve kostenstructuur overigens nog niets gezegd.

EBay Now
Google Shopping Express biedt net als eBay Now een bezorgservice aan lokale retailers, zodat zij gemakkelijk online hun producten kunnen verkopen. Een belangrijk verschil is echter dat eBay de producten zelf (althans onder de eigen naam) aflevert aan de deur van de consument, iets wat Google overlaat aan koeriers van derde partijen. Daarnaast is EBay Now een (mobiel) shopping portal op zichzelf.

Google Shopping
Over een connectie van Google Shopping Express aan Google Shopping wordt in de Amerikaanse media niet concreet gesproken, maar het lijkt logisch dat webshoppers straks in de vergelijkingen kunnen zien welke aanbieders dezelfde dag nog via Google kunnen bezorgen. Op vragen hierover gaf Google vandaag geen verhelderende antwoorden aan Twinkle.


Foto: Same day delivery cardboard box on sack truck van Shutterstock.