Twinkle | Digital Commerce

Fysieke retailers zien omzet verder dalen

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:33

Woonwinkels en kledingzaken hebben opnieuw een moeilijk jaar achter de rug, als gevolg van onder andere een laag consumentenvertrouwen. Branchevereniging CBW-Mitex wordt naar eigen zeggen 'doodziek' van de Haagse nadruk op bezuinigingen.

Woonwinkels werden het afgelopen jaar het zwaarst getroffen, met 9,3 procent minder omzet dan in 2011. Kledingwinkels zagen hun omzet met 6 procent dalen en ook schoenenzaken moesten het doen met 4,3 procent omzetdaling.

‘Doodziek’
De brancheorganisatie wijt het slechte jaar aan een verminderd vertrouwen van de consument. Dit komt volgens CBW-Mitex voorzitter Jan Meerman voort uit de kabinetsbezuinigingen. ‘Mensen durven geen geld uit te geven terwijl er weer miljarden euro’s extra zijn gespaard’, zegt Meerman tegen de NOS. ‘Wij worden doodziek van het woord bezuinigingen vanuit Den Haag.’

Malaise
De organisatie vraagt het kabinet om actie te ondernemen. ‘Consumentenvertrouwen creëren moet centraal staan in het kabinetsbeleid. Maar in het regeerakkoord ontbreekt dat hoofdstuk’, vertelt Meerman aan de publieke nieuwszender. ‘Wat wij nou verwachten van de boekhouders in Den Haag: heb nou eens een visie. Bied perspectief. Hoe komen we uit deze malaise?’

Transformatiejaar
Meerman noemde 2012 begin vorig jaar een ‘transformatiejaar’ waarin één op de vijf van de zevenduizend aangesloten winkeliers (van CBW-Mitex) omzetgroei zou kennen. Uit het rapport van CBW-Mitex blijkt dat in de modebranche zo’n 20 procent van de winkeliers zijn omzet minimaal gelijk wist te houden aan die van 2011. Bij de woonwinkels was dit 10 procent en in de schoenenbranche een derde van de winkeliers.

Omzetbehoud
CBW-Mitex ziet de omzet voor winkeliers in de branches wonen, mode en schoenen in 2013 niet veel beter worden. De winkels geven gezamenlijk aan zich vooral te richten op omzetbehoud, in plaats van omzetgroei.

Jaarcijfers wonen, mode en schoenen
Via onderstaande links vindt u de afgelopen jaarcijfers van CBW-Mitex over de genoemde winkelcategorieën:
- Mode
- Schoenen
- Wonen