Op de Facebook-pagina van Kleertjes.com is oproer ontstaan over de verkoop van bont door de online retailer. Het bont is verwerkt in een aantal van de kledingstukken die de nummer 49 uit de Twinkle100 verkoopt.
Het relletje ontstond toen Kleertjes.com half januari een bericht over skipakken met bontkraag op zijn Facebook-pagina plaatste. Sindsdien neemt bij elk nieuw bericht het aantal reacties over het bontgebruik van de webwinkelier toe. Uit het sociale medium is op te maken dat Kleertjes.com een aantal van de reacties heeft verwijderd.
Bont voor Dieren
De hevige weerstand was ook de Bont Voor Dieren opgevallen. Zij plaatsten maandag een oproep op Facebook om Kleertjes.com aan te spreken op de verkoop van kleding met echt bont:
‘Kinderjasjes met echt wasbeerhonden- en coyotebont van Airforce en Woolrich? Kleertjes.com, de grootste online kinderwinkel van Nederland, verkoopt het. Bont voor Dieren is in gesprek gegaan met de CEO en inkoop manager van Kleertjes.com, maar helaas zonder het beoogde resultaat. Wij hopen dat Kleertjes.com voor het volgende winterseizoen zal stoppen met de verkoop van dit weerzinwekkende dierenleed. Helpen jullie ons? Laat op een nette manier weten wat jullie ervan vinden.’
Verklaring
Kleertjes.com besloot gisteravond met een officiële verklaring te komen waarin zij hun collectie verdedigen:
‘In ons assortiment van afgelopen winter zijn jassen opgenomen met echte bontkragen van de merken Airforce en Woolrich. Hiermee volgen wij trends in het modebeeld en laten wij de keuze voor het dragen van deze kledingstukken over aan onze klanten. Wij nemen de reactie van de Bont voor Dieren, consumenten en niet te vergeten de berichten van onze eigen klanten echter zeer serieus. De directie en inkopers van kleertjes.com zullen dan ook voor het komende seizoen de keuze voor kleding met echt bont nadrukkelijk heroverwegen. En zullen hierover zo snel mogelijk een weloverwogen standpunt innemen.
Kleertjes.com, de grootste online kinderkleding winkel van Nederland, biedt haar klanten een breed aanbod baby- en kinderkleding, schoenen en accessoires. Als online retailer van met name kinderkleding zijn wij ons bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en staan wij voor een goede en gezonde toekomst voor volgende generaties.’
Geen bont meer
Naar aanleiding van de berichtgeving over de oproer, heeft Kleertjes.com het besluit genomen per direct geen bont meer te verkopen. De webshop gaf Twinkle de volgende verklaring:
'Het bont, wat tot op heden door Kleertjes.com werd verkocht, is gecertificeerd bont en daarmee is ons door onze toeleveranciers gegarandeerd dat het bont niet afkomstig is van bontfokkers of op anderszins dieronvriendelijke wijze verkregen. De vele reacties die de oproep van de Bont voor Dieren teweeg heeft gebracht, nemen wij zeer serieus. Zoals toegezegd, hebben wij ons standpunt met betrekking tot de verkoop van bont opnieuw in overweging genomen. Het is ons helder geworden dat onze visie ten aanzien van de commerciële verkoop van bont, al dan niet gecertificeerd, niet de juiste is.
Wij bedanken een ieder voor het onder de aandacht brengen van deze kwestie en menen hiermee de juiste beslissing te hebben genomen.'
Ze nemen de klanten zo serieus dat ze reacties verwijderen, wat een grap.
Dit hadden ze moeten zien als een kans ipv een bedreiging.
Kleertjes.com verkoopt geen bont meer. Goed bezig!
De rel ontstond dus nog zonder de Bont voor Dieren? Op Facebook, en een Twinkle berichtje bleek de druppel voor een directe wijziging in het assortiment? Even los van de aanleiding: Wat een mooi voorbeeld van de kracht van de stem van het publiek en social media.
@Wesley - Je weet niet wat er verwijderd is, en zo te zien is een negatieve reactie op het assortiment geen reden tot verwijdering. Dit soort kwesties roept soms best heftige reacties op, ik kan me voorstellen dat daar ook zaken tussen zitten die ongewenst (strafbaar!) zijn en die los staan van een nette discussie over het assortiment.
@Jeroen - In jouw wereld moet een webwinkel dus vooral bont verkopen, om media-aandacht te krijgen, zodat ze die aandacht vervolgens succesvol in kunnen zetten? ;-)
Leuke discussie.
Diervriendelijk bont is net zoiets als diervriendelijk vlees?
Een schapenvacht of rundleren schoenen, is dat ook bont? Of valt dat onder de afvalverwerking van vlees?
En wat is erger? Het nuttigen van een plofkip of het dragen van een nertsenvel waarbij het beest in het laatste geval meer leeftuimte heeft gehad, beter voedsel en geen gezondheidsafwijkingen?
@Wesley @Dirkjan ik vermoed inderdaad dat scheldpartijen, schuttingtaal e.d. verwijderd zijn en dat ze het overige hebben laten staan. Valt niet mee hoor, het managen van een Facebook account.
@Dirkjan het klopt inderdaad dat de oproer ontstond voordat de Bont voor Dieren erbij betrokken was. Deze plaatste maandag een bericht op Facebook dat zij in gesprek waren met Kleertjes.com.
"Hiermee volgen wij trends in het modebeeld en laten wij de keuze voor het dragen van deze kledingstukken over aan onze klanten."
Hierna ben ik gestopt met lezen, wat een onzin. Maar zelf een statement. Ik hoop dat naakt de nieuwe trend in mode wordt.
Maar kleertjes stopt alsnog per direct met de verkoop van bont! Slimme zet