Twinkle | Digital Commerce

'Pas op de plaats met toezicht op cookiewet'

2017-11-11
180101
  • 1:13

'Ik kan niet aan buitenlandse bedrijven uitleggen dat je in het ene land anders behandeld wordt dan in het ander land', zegt Kroes in een interview met Tweakers.net. Ze vindt dat in alle 27 EU-landen dezelfde interpretatie van de Europese richtlijn moet gelden.

Belangrijk signaal
Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, vindt dat de Eurocommissaris hiermee een belangrijk signaal afgeeft. 'Europa heeft een belangrijke taak om in de Europese markt een gelijk speelveld te creëren die leidt tot eerlijke concurrentie. Op dit moment worden de Nederlandse bedrijven sterk benadeeld. Extra regels en interpretaties op EU-regels zijn schadelijk. Wij zijn blij dat mevrouw Kroes dat ook vindt.' Dit zegt hij in een bericht op de site van Thuiswinkel.org.

Pas op de plaats voor OPTA
Jongen roept de Nederlandse toezichthoudende organisatie OPTA dan ook op om een pas op de plaats te maken. 'De OPTA legt de wet blijkbaar anders uit dan de Europese bedoeling is geweest met de richtlijn. De richtlijn moet overal in Europa op dezelfde manier worden uitgelegd en op hetzelfde moment worden toegepast. Dat vindt Thuiswinkel.org en dat stelt nu ook de Eurocommissaris.'

De nieuwe cookieregels zijn in Nederlands van kracht sinds begin juni. Veel webwinkels hebben moeite met de invoering, onder meer uit angst voor conversieverlies. Effect op de conversie hangt af van de manier waarop toestemming voor het plaatsen van cookies wordt gevraagd.