Twinkle | Digital Commerce

CBS: kwart detailhandelaren rekent btw-verhoging door

2017-05-27
180101
  • 1:14

Hoewel het algemene btw-tarief vandaag van 19 naar 21 procent is gegaan, zal slechts ongeveer een kwart van de detailhandelaren zijn prijzen verhogen de komende tijd. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd.  
 
Per vandaag geldt het hoogste btw-tarief dat ons land ooit heeft gekend. Toch zegt een grote meerderheid van de ondernemers hun verkoopprijzen tot eind dit jaar niet te verhogen. In de detailhandel is het aantal bedrijven dat prijzen wel verhoogt met 26 procent nog het grootst:Eindejaarsomzet
Volgens het CBS verwachten veel consumenten dat de prijzen pas vanaf 1 januari omhoog zullen gaan. Ondernemers wachten dan ook met verhogingen, om zich niet uit de markt te prijzen en klanten positief te stemmen. Consumenten halen bepaalde grote aankopen allicht naar voren, waardoor met name non-food retailers goede eindejaarsomzetten hopen te draaien. Tot de jaarwisseling teren deze ondernemers in op hun marge.

Leveringsdatum bepalend
Hoeveel webwinkeliers hun prijzen hebben bijgesteld is niet bekend. Niet de factuurdatum, maar de leveringsdatum is bepalend voor het btw-percentage dat zij moeten afdragen. Over producten die eind september zijn besteld, maar die op of na vandaag worden geleverd moeten webwinkeliers 21 procent btw afdragen. De btw-verhoging heeft overigens de meeste impact op webwinkels die aan de consument leveren; voor bedrijven blijft de btw aftrekbaar.
 
Lees ook: Hoe om te gaan met de btw-verhoging?