Twinkle | Digital Commerce

Wolky ziet af van webwinkel na druk winkeliers

2017-11-08
255148
  • 1:34

Het Nederlandse schoenenmerk Wolky opent geen eigen webwinkel, omdat winkeliers en inkooporganisaties negatief reageerden op plannen in die richting. ‘De meerderheid was er tegen. En als er zoveel weerstand is, houdt het op’, aldus eigenaar Anthony Diks.
 
Wolky was volgens Diks van plan om winkeliers mee te laten profiteren van de online inkomsten. Maar de fabrikant, ook naamgever van 11 door zelfstandige winkeliers gerunde Wolky Shops, kreeg vooral negatieve reacties op een folder met uitleg. Die ging naar ongeveer 350 afnemers van Wolky.

Aan vakblad Schoenvisie legt Diks uit dat het absoluut niet de bedoeling was om retailers omzet af te nemen. ‘De schoenen van Wolky zijn al ruimschoots via internet verkrijgbaar. Maar van die aankopen zien winkeliers met een fysieke winkel helemaal niets terug. Door een Wolky-webshop te lanceren met een verdeelsleutel, hebben wij oprecht gemeend daar iets aan te kunnen doen, zodat ook de Wolky-dealers met een stenen winkel rendement zouden zien van een online aankoop.’

Onderbuikgevoel
Hoewel het omzetaandeel (vorig jaar 8,8 procent volgens GfK) van het internetkanaal flink groeit, zien veel schoenwinkeliers het internet nog altijd als een bedreiging voor hun fysieke winkel volgens Diks: ‘Ze zien het niet als aanvulling daarop. Naar mijn idee zijn die negatieve reacties vanuit een onderbuikgevoel ontstaan. Wij hebben geprobeerd dit te weerleggen met duidelijke argumenten, maar hebben het gevoel niet weg kunnen nemen.'

Inschattingsfout
Diks stelt dan ook dat Wolky zelf een inschattingsfout heeft gemaakt. Hij had verwacht dat inkooporganisaties de Wolky webshop naar hun leden toe zouden ondersteunen, maar dat deden ze niet. Inmiddels hebben de retailers van Wolky een brief ontvangen met de mededeling dat de webshop van de baan is.

Wolkyshop.com
Saillant detail: de eigenaar van de fysieke Wolky Shop in Zwolle verkoopt naar eigen zeggen het complete assortiment van Wolky in de eigen webshop Wolkyshop.com.