Twinkle | Digital Commerce

Ogone wordt krediteinstelling met overname Tunz.com

2017-05-27
180101

Ogone heeft het eveneens Belgische bedrijf Tunz.com overgenomen. Met de acquisitie krijgt de technische provider meer speelruimte om zelf financiële diensten aan te gaan bieden. Ogone ziet groeikansen in cross border e-commerce en m-commerce.

Tunz.com is gespecialiseerd in het afhandelen van mobiele betalingen. Het vijfjarige bedrijf verzorgt het beheer van PingPing, een ecosysteem voor mobiele betalingen van Belgacom. De telecomprovider nam in 2009 een belang van 40 procent in Tunz.com, dat officieel is erkend als kredietinstelling.

One-stop-shop
Mede om die reden neemt Ogone het bedrijf over, mits de Belgische Nationale Bank akkoord gaat: met de licentie op zak wil Ogone zich meer gaan profileren als one-stop-shop voor webwinkelbetalingen over de grens. Nu nog moeten webwinkels behalve met Ogone contracten afsluiten met banken in landen om lokale afrekenmethodes te kunnen ondersteunen.

Massa geld
Online verkopers moeten straks genoeg hebben aan één contract met Ogone, waarna het bedrijf instaat voor de volledige afhandeling van internationale betalingen. ‘Maar dat is een financiële dienst, dus daar heb je een licentie voor nodig’, legt Ogone’s CEO Peter de Caluwe uit op Datanews.be. Hij wijst ook op een ander voordeel van het predikaat kredietinstelling: ‘Ogone verwerkt vandaag al maar liefst 2 miljard euro aan betalingen per maand. Dat is een massa geld die vandaag niet eens langs onze bankrekening passeert. Op termijn zou dat met deze overname minstens gedeeltelijk het geval kunnen zijn.’

PingPing
Behalve in cross border betalingen wil Ogone met behulp van Tunz.com groeien in mobile payments. Het bedrijf gaat PingPing, de mobiele betaalmethode van Belgacom, onder de aandacht brengen van de circa 35.000 aangesloten webwinkels. ‘Dat is maar een kwestie van één vinkje aan te duiden in onze oplossing', aldus De Caluwe. De CEO laat weten dat de sms en tag-gebaseerde betaalmethode op termijn ook via een white label constructie in andere landen kan worden aangeboden. Mogelijk komt PingPing onder een andere naam dus naar Nederland.

Nieuwe mensen
Tunz.com blijft zelfstandig van Ogone opereren. Volgens De Caluwe zal het personeelsbestand van de overnameprooi op korte termijn worden uitgebreid van tien naar ruim dertig werknemers.