De Tweede Kamer stemde eind vorig jaar voor opheffing van de product-en bedrijfsschappen. Maar zolang het kabinet geen besluit neemt, blijven ze opereren. Dat verduidelijkt voorzitter Elrie Bakker-Derks van het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD), waar webwinkeliers verplicht aan afdragen.
Een ruime Kamermeerderheid van VVD, PVV, SP, D66 en GroenLinks stemde afgelopen december voor een motie van VVD'er Charlie Aptroot om de schappen af te schaffen. Ondernemers die gezamenlijk activiteiten ten behoeve van de sector willen oppakken, zouden zich voortaan moeten organiseren in private organisaties zoals brancheverenigingen.
Twinkle sprak met voorzitter Elrie Bakker-Derks over de toekomst van het HBD, nu er nieuwe verkiezingen in aantocht zijn:
Wat is het belangrijkste gevolg van de politieke ontwikkelingen in Den Haag?
‘Dat het waarschijnlijk allemaal langer gaat duren. Het kabinet leek het besluit over de motie van Aptroot al wat naar voren te schuiven. Het is financieel en uitvoerend ook nog niet zo eenvoudig om de 11 product- en 6 bedrijfschappen (overzicht, red.) af te schaffen. Het kost bijvoorbeeld 35 miljoen euro om onmisbaar geachte taken van de schappen elders onder te brengen. Maar nu het kabinet demissionair is en vooral op de winkel past, zal er pas na de verkiezingen van 12 september opnieuw naar worden gekeken verwacht ik.’
Kan het zo zijn dat de schappen toch gewoon blijven bestaan?
‘Als je voorzichtig kijkt naar de politieke verhoudingen en de partijen die vóór afschaffing zijn, dan is dat niet erg waarschijnlijk. Het is wel de vraag wanneer een nieuw kabinet besluitvorming hierover echt op de agenda zet. Op dit moment bivakkeren we in een vacuüm.’
Hoe opereert het HBD in dat vacuüm?
‘We maken alles op orde voor 2013, dat is ook onze wettelijke plicht. Ondertussen doen we ook niet net of er niets gebeurd is. We werken aan afbouwscenario’s en we proberen de organisatie waar dat kan efficiënter te maken.’
Komt er een heffing voor webwinkeliers in 2013?
‘Die zal er komen, al kan die er wel anders uitzien dan de heffing van dit jaar. We kijken als gezegd hoe we zaken kunnen afbouwen en hoe dingen goedkoper kunnen.’
Is het jammer dat het HBD straks waarschijnlijk niet meer bestaat?
‘De schappen zijn ooit democratisch ingesteld om zaken collectief op te pakken. Denk aan scholing en opleiding, aan instroom, aan veiligheid. Het zijn belangen die het bereik van brancheorganisaties doorgaans overstijgen. Ik zal de laatste zijn die zegt dat dingen altijd zo moeten blijven en dat de schappen niet bekritiseerd mogen worden, maar feit is dat met name kleine ondernemers zich graag concentreren op hun zaak. In de detailhandel heeft 93 procent van de ondernemers minder dan tien man in dienst. Juist door collectieve middelen en mogelijkheden aan te bieden kunnen ze zich sneller ontwikkelen. Daar wordt de sector beter van. Het lastige bij de schappen is alleen dat iedereen bijdraagt voor collectieve zaken; het resultaat van onze inspanningen is dus niet één op één zichtbaar voor de eigen zaak.’
"Het kost bijvoorbeeld 35 miljoen euro om onmisbaar geachte taken van de schappen elders onder te brengen." ??? welke onmisbare taken??
@Sander: het gaat dan om medebewindstaken, uitvoerende wettelijke taken dus die Den Haag overlaat aan de schappen. Dit geldt vooral voor de productschappen als ik Bakker-Derks goed heb begrepen.
Is het verstandig de rekening die we nu hebben liggen te laten liggen, of beter niet te betalen? Je betaald immers voor een beetje door het hbd gecreerde lucht.
Ik kwam pas langs het kantoorpand van HBD gereden. Dit is een dikke kantoorvilla tussen Den Haag en Scheveningen.
Daar zit bovenstaande mevrouw met haar personeel van onze centen te genieten.
Ook voor de fysieke winkels voegen ze niets toe alleen maar onderzoekjes en zogenaamde kennis delen.
Als webwinkel eigenaar vind ik het heel goed als HBD opgeheven wordt. Het geld wat ik als kleine eenmanszaak met geringe opbrengst moet bijdragen aan dit bedrijfsschap is buiten proporties. Het wordt ons opgelegd zonder dat wij hier ook maar iets aan hebben. Hier heb ik erge moeite mee.
Bovendien behandeld HBD hun zaken wel erg makkelijk naar hun eigen kant af. Nemen ze niet eens de moeite om zaken op een goede manier uit te zoeken! Dit vind ik geen stijl!
Goede zaak, het opheffen van een organisatie die in mijn ogen nog niets voor mij heeft te betekenen. De rekeningen die ik heb gekregen overstijgen de omzet van het bedrijf dat nog in opstartfase zit. Het bedrijfschap zegt dat zij daar niets mee van doen hebben. De rekeningen, waarvan de eerste inmiddels is verhoogt met 6,-- zal nog wel een paar keer worden verhoogt. Is dit het afbouwscenario dat het bedrijfschap hanteert? In mijn geval zullen ze in elk geval arbeid moeten verrichten om de centjes binnen te krijgen.
Heffingen, heffingen en nog eens heffingen.
Ik vraag mij wel eens af of ik mij niet beter kan aansluiten bij de grote groep werkelozen in ons land!
Levert in elk geval meer geld op dan een bedrijf in opstartfase!!!!!
Ik vind het een onzinnige heffing. De meeste mensen zijn aan gesloten bij een organisatie die ook iets doet voor je, in mijn geval ICT waarborg. Kost ook zat maar daar heb ik wel een goed gevoel bij. Dus onmiddellijk op hebben dat hoofdbedrijfschap detailhandel en voor mensen die denken dat ze er wel baat bij hebben die kunnen zich zelf aanmelden. Nu is het een verplichting wat er veel mensen tegen de borst stuit, terecht vind ik.
Quote:
We kijken als gezegd hoe we zaken kunnen afbouwen en hoe dingen goedkoper kunnen.
Vandaar dus de verhoging van 79.95 in 2012 naar 110 euro voor 2013...
Dat afbouwen duurt al wel heel lang. Ieder jaar weer hetzelfde liedje...
Voor al die zogenaamde activiteiten van de HBD is dat met een dag of wat wel geregeld lijkt me. Beetje doen alsof je het heel druk hebt en veel moeite doet bla bla. Maar alsnog houden ze de deur open op aankomend jaar nog een dikke rekening te sturen die nergens op gebaseerd is.
Het is onvoorstelbaar dat deze uitzuigers een bestaansrecht hebben en zelfs door de overheid in bescherming worden genomen en gevolmachtigd zijn om absurd hoge facturen te sturen.
Welke organisatie zet zich in om ondernemers tegen dit soort praktijken te beschermen?
Ja Wilco, het duurt wel erg lang.
Maar één ding moet ik ze nageven:
Bij hulpvraag aan het HBD kun je ook lang wachten.
En uiteindelijk krijg je als antwoord dat ze je individueel niet kunnen helpen. Maar ook voor groepen doen ze niets.
Kijk maar eens hoeveel bedrijven er op de fles gaan.
En inplaats van opheffen willen ze deze ondernemers alsnog een poot uitdraaien.
De term oplichters mag ik van de edelachtbare niet gebruiken, maar het zou wat mij betreft wel zeer passend zijn.
Even twee jaar terug;
ik heb gevraagt om vrijstelling omdat ik het niet kan betalen.
De reactie was dat ik gewoon moet betalen, net als ieder ander die zij legaal een poot uitdraaien.
Achteraf blijkt dat ze wel degelijk een korting van 80 % kunnen toekennen. Maar met een grote glimlag vertellen ze nu dat dit binnen zes weken moet gebeuren. En u begrijpt het al!!!
De enige optie is om mijn naam aan te passen.
Vanaf heden heet ik meneer Kip
En na de vorderingen van HBD is mijn voornaam plots veranderd in Kale.
Dank u wel stelletje kapitalistische nietsnutten