Twinkle | Digital Commerce

Selexyz vraagt uitstel van betaling aan

2017-11-08
180101
  • 1:15

Selexyz heeft uitstel van betaling aangevraagd. ABN Amro en de crediteuren van de boekhandelsketen, waaronder het Centraal Boekhuis, werden het niet eens met een potentiële geldschieter. Daardoor kan Selexyz winkelhuren en salarissen niet meer betalen.

Selexyz verkeert al langere tijd in financiële problemen, waarbij vaak wordt gewezen op het achterblijvende marktaandeel online. Met een omzet van 33 miljoen euro in 2010 bezet het bedrijf de 28e plek in de Twinkle100. Oud-directeur Matthijs van der Lely zei onlangs in Elsevier dat Selexyz in 2002 Bol.com kon kopen, voor 200.000 euro. Het besluit om van die optie af te zien, noemt Van der Lely de grootste fout van zijn leven.

Anonieme geldschieter
Begin dit jaar diende zich een nieuwe financier aan, die de toekomst van Selexyz veilig zou kunnen stellen. De keten sprak in een verklaring over een strategische partner, maar de identiteit van de investeerder werd niet bekend gemaakt. Naar nu blijkt konden ABN Amro en de crediteuren niet tot overeenstemming komen met de geldschieter.

‘The winner takes it all’
Een aantal directeuren van Selexyz, waaronder Van der Lely, nam in 2009 een meerderheidsbelang in het bedrijf. Enkele maanden daarvoor trok investeerder NPM Capital zich terug om aandeelhouder te worden van Bol.com. ‘The winner takes it all in e-commerce’, was de motivatie die NPM-directeur Jan Willem Baud daar medio 2009 voor gaf. NMP Capital verkocht zijn aandelen in Bol.com vorige maand weer, aan Ahold.