Twinkle | Digital Commerce

AFM tikt financiële dienstverleners op de vingers om vergelijkers

2017-05-27
481415
  • [nieuws]
  • 1:08

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert dat veel financiële dienstverleners onduidelijke vergelijkingssites in de lucht houden. Zij moeten hun sites aanpassen, zodat beter zichtbaar wordt welke waarde consumenten mogen hechten aan een vergelijking.

De AFM heeft zo’n veertig websites onderzocht, aldus woordvoerster Imre de Roo vanochtend tegen Radio1. Een groot aantal daarvan voldoet niet aan de criteria die de autoriteit stelt. Vergunninghouders hebben een brief gekregen met punten waarop de sites moeten worden aangepast. Daarvoor hebben ze tot eind januari. Als ze dan nog niet aan de regels voldoen, kunnen ze een boete opgelegd krijgen.

Gemakkelijk vindbaar en begrijpelijk
In een interpretatie maakt de AFM duidelijk wat exploitanten van vergelijkingssites nu precies moeten doen en laten. In een samenvatting daarvan somt de autoriteit op: 'De AFM verwacht dat financiële dienstverleners die een vergelijkingssite exploiteren consumenten gemakkelijk vindbare en begrijpelijke informatie verstrekken waarin antwoord wordt gegeven op de vragen:

  1. Wat doet u voor de consument?
  2. Waar verdient u aan?
  3. Hoe komt de vergelijking tot stand?
  4. Hoe volledig is de vergelijking?'

Independer.nl
Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, maakte gister bekend de meerderheid van Independer.nl in handen te krijgen. De informatie van Independer.nl wordt gebruikt om de polissen van Achmea te verbeteren, zo zegt de vergelijker zelf in zijn onafhankelijkheidsverklaring.