Twinkle | Digital Commerce

Bol.com en Rabobank maken zich op voor mobiel iDeal

2017-10-05
180101
  • 1:50

Bol.com begint ‘binnen enkele dagen tot weken’ een proof of concept met mobiel betalen via iDeal. Dat zei Alex Bloemendal van de webwinkel gisteren op de Thuiswinkel Update. Na een interne proef zal de betaalmethode worden getest onder enkele duizenden klanten van Bol.com.
 
Bol.com biedt mobiele bezoekers straks een extra mogelijkheid om af te rekenen, naast de acceptgiro. Om mobiel betalen met iDeal mogelijk te maken sloot de nummer twee uit de nieuwe Twinkle100 een pact met de Rabobank (eerder interview met Bloemendal hier).

Geen random reader
Als Rabobank-klanten met een smartphone, aan wie mobiel iDeal voorlopig blijft voorbehouden, straks kiezen voor de nieuwe betaaloptie, wordt de Rabo app voor online betalen aangeroepen. Na het intikken van hun persoonlijke code kunnen ze de transactie voltooien, waarna ze weer naar Bol.com worden geleid. Een zogenoemde random reader is dus niet meer nodig. ‘Je hebt iets (mobiel apparaat, red.) en je weet iets (unieke code, red.)’, aldus Bol.com's manager customer centric selling Bloemendal over het veiligheidsaspect. Hij werd gister op de Thuiswinkel Update geflankeerd door Edwin de Ron van Rabobank.

Collectieve weg
Met de nieuwe betaaloptie hoopt Bol.com veel mobiele bezoekers die nu afhaken, tot klant te maken. Bloemendal zei gister dat geen andere bank dan de Rabobank oren had naar een mobiel experiment met iDeal. Currence, namens de banken beheerder van de betaalmethode, liet eerder al weten de collectieve weg te willen bewandelen: ‘Eigenlijk willen we voorkomen dat er steeds nieuwe particuliere initiatieven ontstaan, hoe bruikbaar ze op zichzelf ook kunnen zijn. Merchants zijn daar ook niet zoveel mee geholpen’, aldus directeur Mallekoote op het Online Betaal Congres tegen Twinkle. Hij zei te streven naar een mobiel iDeal via de browser, dat in de loop van volgend beschikbaar zou moeten komen.

‘Geen drie jaar wachten’
Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, sprak tijdens het Online Betaal Congres de hoop uit dat een mobiele variant van iDeal snel realiteit wordt: ‘Webwinkels willen geen drie jaar wachten op mobiel betalen.’ Bloemendal en Edwin de Ron van Rabobank spraken gisteren de hoop uit dat andere banken de handschoen oppakken en hun initiatief zullen volgen.