Twinkle | Digital Commerce

ICTrecht bundelt cookietips in factsheet

2017-11-11
200200

De juristen van ICTRecht hebben een facstheet opgesteld over de gevolgen van de zogenoemde cookiewet. Daarin geeft het bureau antwoord op veelgehoorde vragen van site-eigenaren over de nieuwe regels.


Het document beschrijft in enkele A4-tjes de achtergronden van de nieuwe regels en de gevolgen daarvan, die vooral voor online marketeers groot zijn. ICTRecht gaat onder meer in op de vraag ‘Wat moet u doen?’ en ‘Wat zou u kunnen doen’? U vindt de factsheet hier (pdf).

‘Cookie-icoon volstaat niet’
Vanaf morgen verschijnt een ‘cookie-icoon’ bij veel webadvertenties in Nederland. Wie doorklikt komt terecht bij een volg-me-niet register, waar gebruikers kunnen aangeven van welke partijen ze wel of geen third party cookies wensen te ontvangen.

ICTRecht tekent in zijn factsheet over deze zelfregulering aan: ‘Het is echter nog maar de vraag of dit binnen de wet valt, het is namelijk geen expliciete opt-in. Zeker niet wanneer de cookies al geplaatst zijn voordat men deze website ooit bezocht heeft. Wij adviseren dan ook om alleen met expliciete opt-in te werken en niet alleen het cookie-icoon in te zetten.'

Voor webwinkeliers
Sara Biersteker, juriste bij ICTRecht, wijdde eerder een blog-posting over de gevolgen van de (toen nog aanstaande) cookiewet voor webwinkeliers. Bart ter Steege van Jungle Minds stelde begin deze maand een cookieactielijst voor webwinkeliers op, die u onderaan dit artikel vindt.