Twinkle | Digital Commerce

Trusted Shops: nieuw logo voor Nederlandse webwinkels

2017-05-27
591591
  • 1:48

Trusted Shops, een Duits bedrijf dat certificaten uitdeelde aan duizenden Europese webwinkeliers, breidt uit naar Nederland. Wijnand Jongen van belangenvereniging Thuiswinkel.org ziet Trusted Shops ‘niet direct als concurrent voor het Thuiswinkel Waarborg’.

Behalve in thuisland Duitsland is Trusted Shops op dit moment actief in Groot-Brittannië, Polen, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Nederland en ook Spanje volgen soon, belooft het bedrijf in een persbericht over groeigeld van de Franse bank Credit Agricole.

Kopersvertrouwen
Sinds de start in 1999 maakten al 9.500 webwinkeliers gebruik van de diensten van Trusted Shops, dat webwinkels onder meer voorziet van certificaten en klantbeoordelingen die meer kopersvertrouwen moeten opleveren.

Van de reeds beschikbare Nederlandstalige site van Trusted Shops:Concurrent voor Thuiswinkel.org
Emerce noemt Trusted Shops vandaag een nieuwe concurrent voor Thuiswinkel.org, met de opmerking dat de Duitse nieuwkomer een commerciële en daarmee een andere achtergrond heeft. In een reactie aan Twinkle wijst Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, ook op dat onderscheid: ‘Wij zijn een belangenvereniging, met een juridische en financiële ballotage. Certificering vind bij ons plaats door een onafhankelijke externe partij, geen slager die het eigen vlees keurt dus. Trusted Shops is geen belangenvereniging, maar een commercieel bedrijf, dat pakketjes met diensten verkoopt aan webwinkeliers. Daar zitten onder meer logo’s bij.’

Brood in logo’s voor webwinkels
De vraag is of Nederlandse webshoppers zich veel gelegen laten liggen aan het onderscheid dat Jongen schetst. De directeur: ‘Het komt mij voor dat het Thuiswinkel Waarborg Nederlandse consumenten hoe dan ook meer zegt dan Trusted Shops. Het is bovendien zeker niet de eerste partij die brood ziet in logo’s voor webwinkels; dit is geloof ik het zestiende keurmerk. Hoewel ik me afvraag of de consument wel geholpen is met al die logo’s, is het aan de markt om uit te maken wie overeind blijft.’

Garantieregeling
Trusted Shops is preferred businesspartner van het Bundesverband des Deutschen Versandhandels (bvh), de Duitse equivalent van Thuiswinkel.org. Het bedrijf biedt webwinkeliers een garantieregeling aan, die klanten compenseert als de shop failliet gaat. ‘Natuurlijk kan dit het vertrouwen van kopers bevorderen’, zegt Jongen. ’Maar uit eigen ervaring weten we dat Nederlanders webwinkeliers in ultimo niet voor zo'n garantstelling willen betalen.'